IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсня ли и правилна ли е номинацията на Кристалина Георгиева

Разгорещен спор между народния представител от ГЕРБ Методи Андреев и политическия PR Арман Бабикян

09:44 | 13.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Колаж: Dnes.bg</em></p>

Колаж: Dnes.bg

Разгорещен спор между народния представител от ГЕРБ Методи Андреев и политическия PR Арман Бабикян се разрази в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR за това дали европейският комисар на страната ни Кристалина Георгиева трябва да заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН.

„ООН не е територия за ляво-десен избор. ООН е територия, в която се търси съгласие, мир и общи действия по глобални проблеми на всяка цена. Там не е място за битка между левица и десница", заяви Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

„Разговорът с месеци беше сбъркан и от едната, и от другата страна. Не оправдавам Първанов, не оправдавам и Евгени Михайлов. Това е грешен разговор", добави той.

Според Бабикян подобно решение ще се отрази зле на България и отговорността ще носи единствено министър-председателят.

„Разговорът трябваше да бъде проведен, когато бе издигната кандидатурата на Бокова", каза от своя страна Методи Андреев. „Това беше онова време, когато беше издигната и кандидатурата на Пеевски. По същия таен и непрозрачен начин беше издигната и кандидатурата на Бокова", подчерта той.

„Аз бях един от първите народни представители, който каза, че такава кандидатура, издигната по този начин, от онова правителство, което беше свалено от протест на гражданите, че нейното препотвърждаване е грешно".

Попитан защо премиерът Бойко Борисов е решил да препотвърди кандидатурата, Андреев каза, че причините са много.

„Първо, за да изглежда европейско решението. Второ, имаше натиск от президента Георги Първанов, виден натиск от Русия", заяви той.

„Когато предлагаш човек, който трябва да обединява, да балансира, да създава впечатление за мир, той оттам, откъдето го предлагаш, трябва да има една база. Самата държава, която го издига, трябва да е обединена в своята кандидатура. Нищо не направи Ирина Бокова през този период, през който говореше. Тя можеше с едно движение да покаже, че се е развила. Тя не опроверга, че това е търсеният реванш в България", коментира Андреев. 

Дилемата „Кристалина или Ирина“ вече дни наред обхожда медийното ни пространство, без да има официален и достоверен източник дали това е факт, кога, кой и защо е предприел подобен ход.

Според ръководителя на бюрото в Ню Йорк на телевизионния канал „Ал Арабия", който е саудитският конкурент на „Ал Джазира“ Талал ал Хадж през следващите дни Унгария, Латвия и Хърватия, които нямат свой кандидат в надпреварата, ще номинират зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за генерален секретар. Според негови източници този план е бил финализиран на срещата на Г-20 в Китай. 

„Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди", написа в неделя вечер в Twitter Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. По-късно Брюксел уточни, че това е негова лична позиция.

Впоследствие Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало. Пред агенция ТАСС прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обяви: „Съобщенията в някои български медии, че Русия се била съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН вместо официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на действителността".

По-късно от Берлин категорично нарекоха преговорите за налагането на Георгиева „лъжа“.

Пред БНР в понеделник вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че засега в дневния ред на правителственото заседание не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура. „Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение", заяви тя. Същевременно обаче за днес (вторник) е предвидено извънредно заседание на МС.

Във вторник масло в огъня доля и брюкселското издание Politico, според което именно днес правителство ще реши дали да включи Кристалина Георгиева в състезанието за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Под заглавието "България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН" авторите пишат, че кабинетът в София мисли да се откаже от кандидатурата на Ирина Бокова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Кокошкарска българска угодническа политика на дребно ! Няма такъв случай ,друга държава по света да си окепази кандидата за кефа на други !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още