IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Извън парите България има стратегически приоритети

От вчерашната среща в Братислава не излязоха значими послания, заяви президентът

14:00 | 17.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

От вчерашната среща на Европейския съвет в Братислава не излязоха стратегически послания. Отново видяхме дебати вместо решения. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Дарик“.

Във връзка с поисканата от България помощ за охрана на границите от 160 млн. евро и новината, че Съветът на ЕС е решил да отпусне 108 млн. евро, Плевнелиев каза: „Не очаквах това да бъдат силните послания“.

„Извън парите България има своите стратегически приоритети и те трябва да се поставят на масата. Стратегически приоритет за България е членството в Шенген“, каза държавният глава. Според него отказът страната да бъде приета в зоната, въпреки че отговаря на всички условия, е безпринципен.

"Аз се радвам, че България получи тази подкрепа, която все пак е необходима, тъй като ние похарчихме много пари, положихме много усилия и те очевидно бяха възнаградени. Но на мен ми се ще да постигаме големи, стратегически неща“, допълни той. 

„Гражданите са притеснени, кризите са рекорден брой. Трябва да покажем перспектива. Да стартираме нови интеграционни проекти. ЕС трябва да реши поне една от настоящите кризи“, каза още президентът.

Една европейска отбранителна инициатива според него би направила всяка държава членка по-силна.

„Вярвам в силен ЕС на силни национални държави и не виждам никакво противоречие между едното и другото“, каза той.

"ЕС трябва да си дава сметка какво се случи с украинската криза. Това, което ме притеснява, е, че в тази криза, от първия й ден, са много малко българските политици, които излязоха и казаха позицията си. Много от българските политици до момента не са казали и дума за това, че една държава окупира територията на друга независима държава и се проведе един незаконен референдум", каза той, цитиран от „Дарик“.

"Първо, трябва да сме наясно, че ситуацията с Русия се промени. За съжаление, тя е коренно различна - Русия не е враг, но Русия е опонент. Идеята не е да се води война. Но идеята е, че се виждат усилия за дестабилизиране от Русия към ЕС. И тези усилия за дестабилизиране могат да бъдат видени дори в България", смята той.

Президентът смята, че „Ако не се противопоставим на политиките на великите сили, които разпределят територии, България ще се върне 200 години назад".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Тоя не е виновен , виновен е тоя , дето е писал на листчето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още