IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антоанета Христова: Обществото иска обновяване на партиите, а не революции

Радев спечели заради личния си бунт срещу системата, заяви политологът

10:15 | 14.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обществото иска обновяване на съществуващите политически партии, а не революции. По този начин коментира пред Bloomberg TV Bulgaria резултатите от президентските избори политологът Антоанета Христова.

Българското общество започва лека-полека да се противопоставя на компромисите, които е принудено да прави. Големият въпрос е къде е границата на търпението, коментира тя.

По повод оставката на правителството Христова заяви, че премиерът Бойко Борисов не е имал друг ход. По думите ѝ той би имал много възможности за реакция, „ако не беше свързал политически бъдещето на кабинета с резултатите от президентския вот, обаче ги свърза“.

Политологът вижда в изборните резултати силно проявление на протест, който не е бил забелязан от социолозите преди вота.

„Това, което изненада, е, че настроенията за протест са били носени толкова дълго и сериозно в нагласите на българина, без да бъдат изразени достатъчно ярко. Социологията не можа да отрази това в данните преди изборите“, коментира тя.

В неделя несистемният кандидат спечели това доверие, коментира Христова победата на Румен Радев. За него тя каза, че от една страна, той е бил свързан с легитимната политическа власт, от друга страна, е изглеждал несистемен. „Радев все пак идва като резултат на един бунт – личният му бунт срещу системата“, заяви анализаторът.

Много сериозно трябва да се направи анализ на вота, коментира  Христова и посочи, че в последните месеци Борисов е натрупал поредица от грешки, сред които номинацията на Кристалина Георгиева (за генерален секретар на ООН).

По думите ѝ изборът на Цецка Цачева пък не бил съобразен с профила, който хората очакват да има кандидатът на ГЕРБ.

Вижте още във видеото:



Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
може би едното не може без другото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още