IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията между България и Русия трябва да се възстанови, каза руски представител

Българските предприемачи трябва да се запознаят с новата електронна система в Русия за сертификация на продукцията

20:08 | 15.11.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трябва да се възстанови нивото на търговско-икономическото сътрудничество между България и Русия отпреди налагането на санкциите срещу Москва. Това каза в Добрич търговският представител на Руската федерация в България Игор Илингин, предаде БТА.

Стокобменът между двете държави през 2013 година достига 7 млрд. долара, през 2015 г. спада до 3 млрд. долара, а през тази година се очертават около 2,5-2,7 млрд. долара, посочи търговският представител.

Илингин коментира, че има очаквания санкциите да бъдат вдигнати. Той  добави, че това може да стане догодина или след година и е въпрос на политическо решение. 

Според него с оглед на перспективата българските предприемачи трябва да се запознаят с новата електронна система в Русия за сертификация на продукцията, ако възнамеряват да изнасят. В България ще дойде и делегация от руски експерти, които ще оценят продукцията за износ.

Българските стоки са известни в Русия с доброто си качество, така че не са необходими допълнителни средства за маркетинг и реклама, каза търговският представител. Той поясни, че около една трета от българския износ за Русия са машини, също толкова са козметичните и фармацевтичните продукти, а останалото са произведения на химическата промишленост, мебели и дрехи.

Игор Илингин заяви, че трябва да се намерят и нови възможности за сътрудничество, като посочи, че селското стопанство е едно от най-приоритетните направления. Можем да организираме съвместни производства като български плодове и зеленчуци се изнасят в Русия, където да се преработват в консерви, каза търговският представител.

Илингин заедно с генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук имаха днес среща в областната управа със зърнопроизводители и други представители на бизнеса в региона.

Лукянчук коментира пред медиите, че около 540 хил. руски граждани са посетили България през туристическия сезон, отбелязвайки ръст от 33 на сто спрямо 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Може, може да работим за вдигане на санкциите, а те какво ще направят, за да го заслужат? Или пак искат да ни налагат едностранни отстъпки, както винаги са го правили! Не са в позиция, съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Спадът на стокообмена дали отчита тройното спадане на цените на петрола и газа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Напълно подкрепям отпадането на санкциите срещу Русия. Отварянето към нови пазари следва да е приоритет за всяко правителство оттук насетне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още