IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С бюджет от близо 4,6 млн. лева стартира новият прием по пчеларската програма

Заявленията ще се приемат от 21 ноември до 2 декември

15:52 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 21 ноември започва приемът за 2017 г. по новата Национална програма по пчеларство. Заявленията ще се приемат до 2 декември. Определеният общ бюджет е близо 4,6 млн. лева, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.

За първи път по мярката за техническа помощ пчеларите ще бъдат подпомагани за закупуване на дребен инвентар. За този прием е определен бюджет от 359 хил. лева.

Кандидатите с 20 до 100 пчелни семейства ще бъдат подпомагани при закупуването на центрофуги, ножове за разпечатване и друга техника.
Финансовата помощ е до 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност. 

По познатата на пчеларите мярка за борба срещу болестите в кошера отново ще се подпомага закупуването на препарати за пролетно и есенно третиране на пчелните семейства. Бюджетът по мярката е 1,7 млн. лв.

Стопаните, отглеждащи между 20 и 100 пчелни семейства, които се занимават с подвижно пчеларство, ще могат да получат финансово подпомагане за нов прикачен инвентар по мярката „Рационализиране на подвижното пчеларство”.

Мярката предвижда над 89 хил. лева за закупуването на нови пчеларски ремаркета и пчеларски платформи с минимална вместимост 10 кошера. Размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност.

Друга мярка дава възможност пчеларите да получат финансово подпомагане за лабораторни анализи на произведения мед. Разполагаемият ресурс по мярката е над 44 хил. лева.

В този прием по мярката за подновяване на пчелните кошери са предвидени 2,2 млн. лв. за закупуването на нови кошери, пчелни семейства и пчелни майки.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14,28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет.

От тази година по програмата се допуска и участието на признати организации на производители на мед и пчелни продукти.

Важно за пчеларите, които ще кандидатстват за подпомагане, е изменението на срока за изпълнение на дейностите - от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още