IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на зърното охладиха инвестиционната активност на фермерите

Опитите на зърнопроизводителите да разнообразят  производството не са особено ефективи

12:10 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ниските цени на зърното охладиха инвестиционната активност на фермрите, заяви Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите в България, на форум за развитието на земеделието, организиран от Селскостопанската академия.

Тя коментира, че в момента земеделските производители се стремят да оптимизират площите и разходите, за да се задържат на пазара.

За трета поредна година зърнопроизводителите работят в условията на ниски цени и затова част от фермерите са опитали да разнообразят производството. Някои са опитали да гледат етерично-маслени култури, а други да се занимават с животновъдство, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов.

По думите му тези опити са се оказали не особено ефективни и сега зърнопроизводителите търсят други алтернативи.

Участниците във форума коментираха, че растящите реколти и запаси в глобален план предопределят задържането на цените на по-ниско ниво.

Зърнените и маслодайните култури остават основни за българското земеделие не само като производство, но и като дял от износа. Въведените „зелени“ плащания и изискванията за диверсификация на културите не са се отразили значително на площите със зърнени култури, коментира Емилия Соколова от Института по аграрна икономика.

Тя смята, че след отбелязания тази година рекорд в добивите на някои зърнени култури през 2017 г. може да се очаква известно понижение на добивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още