IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: България в Шенген е въпрос на европейската сигурност

Шенгенското пространство е в извънредна ситуация и страната внимателно трябва да прецени кога да повдигне въпроса за членството, смята вицепремиерът

12:05 | 02.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпросът за българското членство в Шенген е въпрос на европейската сигурност и означава по-добри гаранции за сигурността на всички европейски държави, заяви в пленарната зала вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя участва в парламентарния контрол и отговори на въпрос на депутата от БСП Лява България Иван Иванов.

Според него в Брюксел има план на България да бъдат отпуснати 160 млн. евро, за да бъде превърната страната в буферна зона за мигранти и да не се присъедини към споразумението за свободно пътуване в ЕС.

Няма никаква връзка между Шенгенските правила и достъпът на мигрантите, категорична е Румяна Бъчварова. България защитава външната граница на ЕС по правилата на Шенген, посочи още тя.

Средствата, които страната ни ще получи, са свързани изцяло с подобряване на охраната и сигурността на българската граница, посочи още вицепремиерът.

В момента Шенгенското пространство е в извънредна ситуация - върнат е контролът по някои граници и са отменени основни права, припомни Бъчварова. Тя допълни, че при това положение не е моментът България да настоява за разглеждане на въпроса за членството в споразумението.

Позицията на България за членството в Шенген не е променена. Страната е в непрекъсната връзка с европейските институции и румънските власти, за да бъде преценен най-подходящият момент, в който тази точка да влезе в дневния ред на европейските институции.

Бъчварова обясни, че в момента страната ни ползва част от системите на Шенген като част от мерките за защита срещу тероризма в ЕС, но няма право да използва данните от визовата система.

България е технически готова за влизане в пространството, но то се отлага по политически причини. Съмненията са свързани с възможността страната да се справи с корупцията и гарантирането на "определени нива на достъп", които са част от шенгенските правила, уточни още вицепремиерът.

Развитието на бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
България в Шенген: аре политическите мъртъвци да се връщат в ковчега и политиците продажни да изпълняват референдумите!И за Шенген - поредното предателство срещу народа.Има Шенген, няма граница, няма граница има пустинни плъхове! Тия плъхове гътнаха Персия, сега и ЕС скоро.................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още