IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели настояват за улеснен внос на специалисти от държави извън ЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България е обсъдила предложения за реформиране на директивата с български евродепутат

16:57 | 13.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е обсъдила с евродепутата в Европейския парламент Мария Габриел предложения за реформиране на директивата за Синята карта на ЕС.

„В България на практика няма внос на работна ръка. Процедурата за наемане на висококвалифицирани специалисти от трети страни чрез издаване на т.нар. Синя карта поставя много ограничения и това е причината у нас да има издадени едва няколко десетки  такива карти“. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на среща с евродепутата и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.

Тя бе поканена от ръководството на АИКБ на разговор по повод представеното от Европейската комисия през юни 2016 г.  законодателно предложение за реформиране на директивата за Синята карта на ЕС с цел този механизъм за привличане на висококвалифицирани мигранти да заработи по-ефективно. През януари 2017 г. предстои в ресорната комисия по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент да бъде представен проектът на доклада на парламента по реформирането на директивата. 

Мария Габриел е докладчик по темата от страна на групата на ЕНП.

Няколко са ключовите въпроси, които се дискутират като обект на промяна в директивата за Синята карта.

Един от тях е минималният праг на заплатата, която специалистите със Синя карта ще може да получават в съответната страна. Обсъжда се свобода всяка страна-членка да дефинира сама този минимален праг, като 1,5 пъти спрямо средната заплата е таванът.

Дискутира се още продължителността на трудовите договори на специалистите от трети страни да бъдат намалени от сегашните 12 месеца на 6 месеца. Обсъжда се да се даде възможност членовете на семейството на наетия висококвалифициран специалист да развиват бизнес дейности в съответната страна.

Друга обсъждана промяна е разширяване на обхвата на хората, които ще имат достъп до Синя карта, като се включат и чужденците от трети страни с международна закрила и статут на бежанци. 

„За нас е важно след като работодателят намери съответния специалист и той пристигне в страната,  да остане да работи тук, а не да замине някъде в Европа. Т.е. да е ангажиран с конкретно работно място при конкретен работодател“, посочи Велев.

АИКБ настоява също да се предприемат мерки за улесняване на администрирането на процедурата по издаване на Синя карта, като се въведе принципът "на едно гише". „В момента работодателите трябва да ходят до МВР, МВнР и Агенцията по заетостта и въпреки че има бърза писта за издаване на картата, в крайна сметка това се оказва ходене по мъките“, посочи Велев.

Евродепутатите трябва да направят своите поправки по проекта на доклад за ревизия на директивата за Синята карта и до два-три месеца новата схема ще бъде гласувана в пленарна зала, заяви евродепутатът Мария Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
баба Яга
преди 6 години
Хубаво де,но си задайте въпроса защо винаги търсите специалисти от вън,а не си направите свои?Защото е много по-лесно и удобно да искаш да печелиш без да инвестираш в обучение и образование...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 7 години
И политици. За да не продуцират олигарси. Ще говоря с колегата Донълд да ви изпрати няколко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 7 години
И политици. За да не продуцират олигарси. Ще говоря с колегата Донълд да ви изпрати няколко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
И народа трябва да внесе работодатели, които да сменят олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още