IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци подготвят нов закон за кооперациите

Проектът ще бъде предложен за обсъждане на правителството и парламента

13:15 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националния съюз на земеделските кооперации подготвя нов закон за кооперирането на фермерите. Това съобщи пред БНР председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Явор Гечев. 

Проектът ще бъде предложен за обсъждане на правителството и парламента. Целта е да се обединят на едно място всички заинтересовани в земеделското производство и секторът да се окрупни.

Кръпка след кръпка вече не вършат работа, каза Гечев. Той посочи като пример, че в момента, за да има сдружение за напояване, се изисква създаването на втора юридическа структура, в която членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която иска вода.

Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са изключително устойчиви икономически структури, твърди бившият зам.-министър на земеделието. Той припомни, че България остава най-некооперативната държава в Европа, където сдружените фермери решават редица проблеми, които никой сам не може да разреши.

Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества, припомня Гечев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още