IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава протестът на миньори от Бобов дол

Решено е рудник "Бабино" да прекрати дейността си, освобождават 400 души

14:48 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продължава протестът на съкратените миньори от мините в Бобов дол. Недоволните блокираха пътя за миньорския град в знак на несъгласие с предложението на ръководството на мината, а в последствие затвориха и пътя към централата край пътя Кюстендил - Дупница.

По-рано днес съкратените миньори започнаха протеста си пред централата на мината в Бобов дол. Недоволството е заради неизплатени стари заплати, неизплащане на стари ваучери за храна и обезщетения при съкращение, предава БТА.

Новият изпълнителен директор Харалампи Златанов заяви, че е взето решение рудник "Бабино" да прекрати дейността си заради лошото му финансово състояние. В момента се работи по демонтажа на машини и съоръжения, но не се работи по откриването на нов участък, както беше решено след предишните миньорски протести, уточни Златанов.

Той посочи, че ще бъдат съкратени по-малко от 400 души, защото на много от тези, които трябва да се освободят, предстои пенсиониране.

Според миньори всеки от съкратените около 400 души имал да получава средно между 1 500 и 2 хил. лв. Те твърдят и че не получават трудовите си книжки от мината, ако не подпишат, че тя не им дължи пари.

До края на следващата седмица ще има готов погасителен план, чрез който мината ще се разплати на бившите си служители, обещават от ръководството.

Златанов допълни, че масовото съкращение в мините е било през декември, затова и сега има големи суми за плащане на обезщетения. За ноември на работниците се дължат около 63 хил. лв.

Утре в 10 часа протестите продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още