Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски сирена и млечни продукти е публикуван тази седмица на английски език и до месец ще бъде достъпен и на български език. Наръчникът е подготвен от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене, съобщава Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, която е член на Асоциацията.
“Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, чийто брой непрекъснато се увеличава. Над 1 000 са вече регистрираните по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка и директни продажби“, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“.
Той пояснява, че документът на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за добрите хигиенни и производствени практики, анализ на риска, проследимост, самоконтрол и управление на несъответствията.
Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти, се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им, въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т. нар. „Хигиенен пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.
С финансиране от Европейската комисия FACE започна през 2015 г. работа по Наръчника. В продължение на две години специалисти от 15 страни работят по него, като е търсено мнението на близо 400 заинтересовани в Европа – производители, фермери, майстори на редки и местни сирена и млечни продукти.
През декември 2016 г. наръчникът е одобрен от Европейската комисия и от 28-те страни членки и вече е официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС.
На 17 януари 2017 г. наръчникът е публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, а в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.
“Както всеки производител на храни фермерите и занаятчиите носят цялата отговорност за безопасността на храната, която произвеждат. И ако приемем, че качеството е по-добро заради редица фактори (малко количество, ръчна преработка, липса на транспорт и смесване, опростени процеси), то безопасността трябва да се гарантира и да се следи ежедневно”, обяснява Стоилко Апостолов.


Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък