IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сила са новите глоби за нарушения по пътищата

Новите санкции няма да променят броя на загиналите, смята Христо Радков, председател на МЕНСА

11:02 | 23.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Днес е първият работен ден, в който са в сила новите правила за движение по пътищата. Според тях за шофиране с превишена скорост в населено място глобите вече са следните: при нарушение с между 31 и 40 км/ч санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв.

Нарушители се наказват и със сваляне на регистрационната табела на автомобила. Това ще се случва при шофиране без книжка, при употреба на алкохол над 0.5 промила, при употреба на наркотици или отказ от проверка на дрегер или кръвна проба. 

За последните дни от влизането в сила на промените на закона за движение по пътищата са хванати около 30 души – основно без шофьорски книжки или употребили алкохол. Това съобщи председателят на транспортната комисия и инициатор на измененията Настимир Ананиев пред bTV.

Христо Радков, председател на МЕНСА, е категоричен, че новите глоби няма да променят броя на загиналите, а тенденцията през последните години е да се увеличават санкциите, но и загиналите.

Според данните на Ананиев от 1990 г. насам най-много жертви е имало през 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Оттогава досега се понижават. 

Данните на Радков се разминаха с посочените от депутата и по думите му 2016 г. е била поредна по ръст на жертвите.

„Мерките няма да променят нищо, защото се акцентира върху скоростта и алкохола. Към 2015 г. те са причина за 15 загубени живота на фона на 700. Други 685 души не ги спасяваме. Превишената скорост не е проблемът. Проблемът е, че се кара със скорост, несъобразена с пътните условия – това дава 36 на сто от катастрофите с жертви”, уточни председателят на МЕНСА.

Вижте коментар на депутата от РБ Настимир Ананиев за новите правила във видеото на Bulgaria On Air:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Изразът "несъобразена скорост" е от репертоара на катаджиите. Аз бих казал, че качеството на инфраструктурата е несъобразено с цената на винетките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още