IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността на пенсионните фондове е над минималното ниво за последните 2 години

Универсалните пенсионни фондове постигат през последния двугодишен период средна претеглена номинална доходност от 2,76%

10:44 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност през последните две години над минималното равнище, определено от Комисията за финансов надзор, съобщи регулаторът.

Определената минимална доходност на годишна база е в размер на -0,17 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за 24-месечния период от 30 декември 2014 г. до 30 декември 2016 г.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на 0,09 на сто. Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 2,83 на сто, а за ППФ съответно е 3,09 на сто. 

Универсалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата трета категория труд, постигат през последния двугодишен период средна претеглена номинална доходност от 2,76%.

Най-висока доходност отчитат УПФ „Съгласие“ - 5,62%, УПФ „ЦКБ – Сила“ - 4,18% и УПФ „Пенсионно осигурителен институт“ - 3,41%.

Професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, отчитат през последните 24 месеца средна претеглена номинална доходност от 3,10%. Отново лидери са ППФ „Съгласие“ - 5,26%, ППФ „ЦКБ – Сила“ - 3,82%, а на трета позиция е ППФ „Доверие“ с 3,25%.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща последните две години с доходност от 2,76 на сто.

При доброволните пенсионни фондове най-висока е доходността на отново на „Съгласие“ – 7,25%, а най-ниска – на ДПФ „Бъдеще“ - 1,61%. Фондовете от всички групи отчитат положителна доходност през последите две години.


Едновременно с обявяването на минималната доходност на задължителните пенсионни фондове КФН оповести и данните за годишната доходност за 2016 г. на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване. Средната претеглена доходност (немодифицирана) за 2016 г. на универсалните пенсионни фондове е 4,10 на сто, на професионалните фондове е 4,48 на сто и на доброволните фондове е 5,23 на сто.

Няколко са причините за ръста в доходността на пенсионните фондове през 2016 г., коментираха вече пред Investor.bg представители на пенсионните дружества. Първият фактор, оказал влияние, е ръстът на борсите в Европа и САЩ. Не е за пренебрегване, че и част от акциите на Българската фондова борса (БФБ – София) чувствително поскъпнаха.

Тези резултати показват на хората, че не трябва да се поддават на агитации да прехвърлят своите средства от частни фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), коментира преди дни пред Investor.bg председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

По думите му, ако предприемат тази стъпка, осигурените лица ще се лишат от допълнителен доход и резултатите за доходността на фондовете през 2016 г. показва точно това. „Всичко това опровергава твърденията за ниската доходност на фондовете и още един път доказва, че пазарът и в труден момент инвестира успешно средствата на осигурените лица“, заяви Абаджиев. Той отбеляза, че доходността на фондовете е в пъти по-голяма от тази по депозитите в банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още