IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС

Здравното министерство започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в продукцията им

17:55 | 17.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Смъртността у нас е два пъти по-висока от средните стойности за ЕС, показват данни на здравното министерство. Ако в ЕС смъртността е по 9.8 души на 100 хил., то у нас е 15.3 на 100 хил. души. Данните изнесе на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, който представи визията на настоящото ръководство за политиките, които спешно трябва да се наложат в сферата на общественото здраве, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Сред основните причини за черната статистика са сърдечно-съдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях са прекомерната консумация на сол и тютюнопушенето.

За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители  и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.

Служебното ръководство на ведомството подготвя два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на трансмазнините в преработени храни.

“Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки“, обяви д-р Каменов.

Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване на мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.

Нужни са и законодателни предложения за засилване на контрола върху забраната за тютюнопушене, смятат от здравното ведомство.

За осъществяване на целите МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациентите и медиите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още