IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децентрализация ще искат общините от следващото управление

Държавата да не прехвърля отговорности на общините, без те да са финансово осигурени, настояват кметове

11:25 | 24.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Децентрализация и реална местна власт ще искат общините от следващото редовно правителство. Общините очакват от държавата, без да увеличава общата данъчна тежест, да им предостави една част от данъците върху доходите на гражданите. Тази позиция потвърдиха пред БНТ кметовете на Димитровград, Кърджали и Троян.

Липсата на реална финансова децентрализация е пречка за разширяване на собствената приходна база и затова Сдружението настоява за работещи мерки  за децентрализация, стана ясно вчера на проведеното общото събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

За финансовата централизация говорим вече дълги години, а дефакто абсолютно нищо не се променя, каза Иво Димов, кмет на Димитровград.

Цифрите са много показателни, същевременно много притеснителни, допълни той и посочи, че общините предоставят над 80% от всички услуги за гражданите и бизнеса срещу 15% от общите приходи, които влизат в държавата.

Има показателни разлики с цифрите в Европейския съюз, настоя той и посочи конкретни данни.

Общинските разходи от БВП в България са 5,3%, докато за Европа те са 11,6%. Общите публични разходи за България са 13,3%, а за Европа - 23%. Дялът на местните данъци от всички данъчни приходи у нас е 3%, а в Европейския съюз 25%.

По думите на Донка Михайлова. кмет на Троян, кметовете всеки ден решават едно и също уравнение - “как да осъществяваме две трети от публичните услуги в страната с 3% от данъчните приходи”.

Ние искаме няколко простички неща, посочи Михайлова. „Очакваме държавата, без да увеличава общата данъчна тежест, да ни предостави една част от данъците върху доходите на гражданите. Считаме, че това е справедливо", каза кметът на Троян.

Кметовете са убедени, че това е справедливo, тъй като именно общинските администрации носят отговорност за създаването на работни места и за повишаването на доходите в общините. 

Общините настояват и да се промени структурата на общинските бюджети. Местните приходи формират 40-42% от местните бюджети. Всичко останало идва от централния бюджет и то по строго предназначение: за образование, за читалища, за друг тип дейности. Местните приходи, по думите на Михайлова, за кметовете означават свобода да могат максимално да отговорят на потребностите на гражданите, или свободата да управляват общинските бюджети.

На вчерашното общо събрание Сдружението на общините е приело няколко документа, единият от тях е за децентрализацията и реалната местна власт. Има централизация на местното самоуправление, каза Хасан Азис, кмет на Кърждали, и допълни: „В момента има не местно самоуправление, както се твърди официално, а местно управление, защото местната власт е зависима от централната по всички показатели”.

Един от важните акценти, по думите му, е за устойчивост или независимост на местните власти. Всяка година те се натоварват с нови правомощия и отговорности, без да бъдат финансово осигурени.

В момента местните власти са натоварени с над 100 такива дейности. Сега една от тях е организацията на предсрочните парламентарни избори, като местната власт осигурява дофинансиране на избирателния процес, което й струва 20-30% от всички финансови ресурси.

Затова кметовете искат държавата да не им прехвърля отговорности, без те да бъдат финансово осигурени. На базата на Европейската харта за местното самоуправление местните администрации в България вече ще си търсят правата в съда по отношение на финансово необезпечените задължения, които им се вменява, категоричен беше Хасан Азис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още