IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-проблемната тема за българските общини продължава да е финансирането

Националното сдружение на общините пак настоява част от данъка върху доходите на физическите лица да се преотстъпва на общините

17:14 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-проблемната тема за българските общини продължава да е финансирането им. Това заяви Даниел Панов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и кмет на Велико Търново, по време на общо събрание на НСОРБ.

Липсата на реална финансова децентрализация е пречка за разширяване на собствената приходна база и затова Сдружението настоява за работещи мерки  за децентрализация.

Като мярка, която може да компенсира липсата на достатъчно средства в общинските бюджети, кметовете сочат трансформирането на централни в местни данъци, информират от Сдружението. Организацията ще продължи да настоява до 2% от данъка върху доходите на физическите лица да се преотстъпва в полза на общините.

Даниел Панов подчерта, че са тревожни темповете на работа по прилагането на новите законови текстове за такса “Битови отпадъци”. Срокът за разработването на нова методика е 31 март 2017 г., а работата с министерствата още не е започнала.

Липсата на обезпеченост с финансови средства на отговорности, които държавата възлага на общините, е вторият основен проблем пред тях. Такъв е случаят с поддръжката на общинската пътна мрежа. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова даде за пример със законовото изискване от 5-6 години всички публични сгради да имат достъп за хората с увреждания и нулев ресурс за постигането на това законово изискване.

НСОРБ настоява и да се изясни ситуацията с националната програма за саниране. „В момента не разплащаме изпълнени дейности, тъй като договорите са спрени и изпълнителите могат да ни търсят съдебна отговорност“, каза Панов.

Общините ще настояват да бъде обсъден и проблемът с договарянето на общинските проекти за образователната инфраструктура по програмата "Региони в растеж". В момента 22 общини не могат да подпишат договори, тъй като стойността на подадените проектни предложения е значително по-голяма от наличния ресурс. НСОРБ ще настоява за наддоговаряне като се пренасочат средства от други мерки, към които интересът е ограничен.

30-то Общо събрание на НСОРБ, което се провежда днес, ще приеме послание към бъдещите депутати за реална финансова децентрализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още