IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 25 млн. лева са дълговете на "Пирогов"

Има сериозен проблем и с обществените поръчки, планирани на предишен етап, казва новият зам.-директор по лечебната дейност проф. Николай Габровски

10:30 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal">Bulgaria ON AIR&nbsp;</span></span></strong></em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR 

Дълговете на многопрофилната болница за спешна медицинска помощ "Пирогов" към момента са около 25 млн. лева. В момента в лечебното заведение тече вътрешен одит, за да се провери какво е състоянието на всички звена и да се предприемат оздравителни мерки. Това каза пред Bulgaria ON AIR новият заместник-директор по лечебната дейност проф. Николай Габровски.

"Дълговете, които има към момента болницата, са около 25 млн. лева, което е доста притеснително. На 15 млн. лева възлизат просрочените задължения към доставчици на медицински изделия, лекарства и медицински консумативи”, каза проф. Габровски.

В момента се опитваме да сглобим картината, която ни липсва, излизат и някои подводни камъни, посочи той.

Като сериозно предизвикателство се очертава спазването на сроковете за обществена поръчка за медицински изделия и консумативи, съобщи още проф. Габровски.

"Имаме сериозен проблем с обществените поръчки, които бяха планирани на предишен етап. Сега се оказа, че в едни много кратки изтичащи срокове ние ще трябва да се справим”, допълни още пред БНР проф. Николай Габровски.

По думите му досега е имало неравномерно разпределение и фокус върху някои звена, “докато други бяха доста занемарени”. Той даде пример с повечето хирургични звена по отношение на апаратурата, заплатите и условията на труд.

Не се планира закриването на звена в най-голямата болница за спешна помощ у нас, въпреки че някои от тях са на загуба. Ние имаме нужда от тях, за да гарантираме комлексността на лечението.

"Основната ни цел е качество на медицинското обслужване, на втори етап ще гледаме икономическата целесъобразност, но за да сме икономически ефективни, ще трябва да търсим начини да се оптимизират процесите", заяви проф. Габровски.

Големият проблем на „Пирогов“ е, че е болница от последна инстанция – идват пациенти, които вече са лекувани другаде, но неуспешно, посочи той. Проблемът е, че средствата, заплащани от Здравната каса за това лечение, не отчитат сложността му. 

Значителен е и броят на лекуваните здравно неосигурени в болницата, каза проф. Габровски.

Освен натрупаните дългове той маркира като тревожна тенденция напускането на ценни кадри през последните години. Част от оздравителните мерки според него трябва да включват връщането на изявени специалисти на болницата.

“Има текучество на кадрите, което през последните години ни е лишило от водещи специалисти. Съществува една амортизация на базата, която е повече от разбираема, тъй като за един уикенд минават 2000 души през лечебното заведение - разбирате какво е натоварването”, обясни гостът.

Проф. Габровски призна, че състоянието на болницата е тежко и съществува напрежение, но той е готов да поеме наследството. "Реших да приема това предизвикателство", категоричен бе новият зам.-директор.

Вижте повече във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още