IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите потвърдиха за организиран изборен туризъм от Турция

Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес

10:17 | 22.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Блокадата на границата с Турция от вчера. <em>Снимка: БТА</em></p>

Блокадата на границата с Турция от вчера. Снимка: БТА

Има сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за провеждането на изборите, по повод вчерашната блокада на границата с Турция. По думите му, дори да има спонсорирана кампания, тя лесно може да се скрие зад други организации.

Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове, каза Янев по bTV.

Той потвърди, че има информация за изпращане на SMS-и в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние. 

Янев се обяви за по-смислено говорене от организаторите на протестите по границата с Турция.

„Тези протести са оглавявани от политици, които са кандидати за парламента, и с този вид действия те нарушават закона. Не очакваме провокации, протестите ги приемам като част от предизборната игра и изразяване на нагласите на група хора”, категоричен е вицепремиерът.

Очаква се засилен пътникопоток на границата ни с Турция на изборите в неделя. Янев обаче не очаква напрежение извън по-затрудненото преминаване на КПП-тата.

Дни преди вота обстановката в страната е спокойна, добави той и апелира всички сигнали за купуване на гласове и изборни нарушения да се подават на телефон 112.

По повод отношенията между България и Турция министърът посочи, че се стремим да запазим и поддържаме добрите отношения, но използваме наличния дипломатически инструментариум, за да регулираме ходове, които бихме квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи. Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски. Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни, обясни Янев.

По думите му Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. Този ход също е и сигнал към турския посланик у нас, към когото са отправени послания, по повод участието му в изборния процес у нас.

Вицепремиерът заяви още, че агитация от страна на министър в Турция за нашите избори също би могло да е намеса във вътрешните ни работи.

Янев очаква да има струпване в секциите в чужбина, което обаче няма да повлияе яна изборния процес.

„Затварянето на граници не решава проблема. Важна е охраната”, каза Ради Найденов, министър на външните работи по Нова телевизия връзка с вчерашната блокада на границата. Нямаме интерес от създаване на напрежение между две държави. Ние сме съседи и трябва да залагаме на добрите отношения, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
AlexN
преди 7 години
Стила на говорене зависи от събеседника,на който се говори.В случая имаме за такъв фанатизиран и лишен от скрупули,окуражаван многократно във времето от фактическото бездействие на официалната българска власт.И как трябва да се говори и действа с него?Всички цивилизовани методи са пробвани безуспешно.Идва ред на категоричните заявления и действия.Примери-Холандия,Германия и т.н.Иначе следва тотална гавра с всичко в България.Да припомня,може и да е забравено-имаше идея за строеж под Шипка на паметник на "героичната османска армия"начело със Сюлейман паша-особено активна тогава беше журналистката Т.Ваксберг.Как мислите,дали са се отказали от подобни "идеи"?Едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още