IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи Римската декларация

Лидерите на ЕС ще покажат насоките за развитие на общността на фона на сериозните кризи, които я разединяват

12:46 | 22.03.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще подкрепи Римската декларация, с която лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще отбележат 60-та годишнина от създаването на общността, става ясно след заседанието на Министерския съвет. В проекта на документа са формирани няколко приоритета за развитие на ЕС.

Те залагат на развитие на общност, в която свободното движение е гарантирано, външните граници са сигурни, а миграционната политика - устойчива и отговорна. Лидерите на ЕС ще декларират и своя стремеж към просперираща и устойчива Европа, към съюз, даващ възможности за растеж и кохезия, иновации и обмен.

Това ще бъде постигнато и чрез по-социална Европа, а приоритет ще бъде и засилване на партньорствата на ЕС със съседите и в глобален мащаб.

"България е удовлетворена, че съгласуваният в предварителен порядък текст потвърждава единството и релевантността на европейския проект и включва кохезията и като принцип, и като инструмент на ЕС", пише в позицията на българското правителство, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. Според коментарите декларацията съответства на българските позиции, защитавани до момента.

Срещата на лидерите на ЕС ще се проведе в италианската столица Рим, в която всъщност са подписани и първите договори, предвиждащи създаването на европейската общност. В отсъствието на редовно правителство страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

Официалната церемония ще е на фона на една от най-тежките кризи, в които е изпадал ЕС в своята история - предстои излизането на Великобритания от общността, както и редица други проблеми, сред които и бежанската вълна. Така ЕС трябва реши в каква посока ще се развива през следващите години. 

Миграционните процеси ще бъдат дискутирани и по време на Съвета на министрите, отговарящи за правосъдие и вътрешен ред, насрочен за 27 и 28 март в Брюксел. На него страната ни ще поиска повече сътрудничество със съседните държави и споделяне на информация във връзка с действията на ЕС в борбата с тероризма.

София е на мнение, че по отношение на миграцията едно от основните предизвикателства пред ЕС са ефективните връщания на лица, подлежащи на реадмисия. Процесът се затруднява от трудната комуникация и съдействие от страна на държавите на произход и транзит на тези мигранти.

По време на заседанието в Брюксел България ще подкрепи създаването на Европейска съдебна мрежа за киберпрестъпления, става ясно още от позицията, одобрена от кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Факт е, тъй като е обществено неизвестна, все още се запазва коварната държавна грешка и щетите се уголемяват.Ако не се представя истината, какво ще промени сегашната вредна за всеки държавна практика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
инвестор, вземете мерки срещу ползването на форума за реклама .... визирам коментар номер 1, рекламира си тъпата книга, дето и за тоалетна хартия даже не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Айде стига бе Иване , от три години само туй повтаряш...водата била мокра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Ако запазва сегашното неправилно прилагане на еврото, Европейският съюз (ЕС) и 1000 декларации да приеме не може да се спаси от разруха. Допусканата държавна грешка е водещият причинител за европейските актуални злини.Възможностите са: 1) При запазване на неправилното прилагане на еврото, без и с декларации щетите за европейците се уголемяват. 2) При правилно прилагане на еврото подсигурява се устойчив европейски просперитет.За устойчиво развитие на ЕС е необходимо правилно прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още