IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли все още Европа общо бъдеще?

Ние сме твърдо решени да направим ЕС по-силен и по-устойчив, чрез още по-голямо единство и солидарност, ще заявят европейските лидери в Рим

12:03 | 18.03.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Европа е нашето общо бъдеще", гласи проект на декларация на 27-те лидери на Европейския съюз (ЕС) в Рим тази седмица въпреки Brexit, определян като най-тежкия удар, нанасян на съюза досега, съобщава Ройтерс. Фразата е финалното изречение и е точно повторение на заключителния ред от текста, подписан в Берлин през 2007 г. в чест на 50-та годишнина от основаването на ЕС.

Проектодокументът от страница и половина, с който агенцията разполага преди срещата в чест на 60-годишнината на съюза, озаглавен "Римска декларация", е израз на усилията на 27-те да очертаят курс за бъдещето, след като Великобритания напусне общността (вероятно през 2019 гоидна). 

"Ние сме твърдо решени да направим ЕС по-силен и по-устойчив, чрез още по-голямо единство и солидарност. Единството е както необходимост, така и наш свободен избор", гласи текстът, допълва БТА. 

Декларацията е изготвена на 16 март от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Очаква се тя да бъде обсъждана през тази седмица от страните членки и може да бъде променена, преди окончателно да бъде приета в Рим на 25 март.

"През следващите 10 години искаме да имаме съюз, който е сигурен и безопасен, пропериращ и с устойчиво развитие, с разширено социално измерение и с воля и капацитет да играе ключова роля в глобалния свят", се казва в текста.

В проектодекларацията се обещава по-голямо сътрудничество в сигурността между страните от ЕС и техните отбранителни индустрии, ефективно управление на имиграцията и затегнати външни граници, обещава се съюзът да стимулира глобалната търговия въпреки критиките на новия американски президент срещу международните споразумения, да развива единния си пазар и да насърчава създаването на работни места и иновациите.

Проектът на Туск е пестелив относно идеята за ЕС на много скорости, която позволява на желаещите страни да сключват по-тесни връзки в области, в които могат да се споразумеят, изоставяйки несклонните на това.Туск предупреди какви опасности крие подобен сценарий, но той все повече намира подкрепа от страна на Германия и Комисията в Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Те виждат в него единственият начин ЕС да парира вълната от евроскептицизъм, национализъм и популизъм, която го залива.

"Ще действаме заедно винаги, когато е възможно, с различни темпове и интензивност, където е необходимо, оставяйки отворена вратата за онези, които искат да се присъединят по-късно", гласи единствената препратка в текста към идеята за Европа на много скорости.

Друга деликатна тема е по-нататъшното разширяване, което е проклятие за някои страни членки. Други твърдят, че вратите не бива да се затварят, тъй като критериите за приемане в ЕС стимулират демокрация и стабилност в съседните страни.

"Желаем съюз, който остава отворен за онези европейски страни, които напълно споделят нашите ценности", гласи текстът.

Друга деликатна тема е концепцията за стимулиране на повече "социална Европа", където идеята е да се воюва с дискриминацията и да се гарантират равни възможности в образованието и заетостта.

Проектът призовава за "Социална Европа: съюз, който стимулира икономически и социален прогрес, както и кохезия и конвергенция, отчитайки разнообразието от социални модели и ключовата роля на социалните партньори".
Източноевропейските държави се опасяват, че евтините им работници може да загубят предимството си, ако по-богатият Запад използва тази цел, за да поиска еднакво третиране за местните и мигрантите трудещи се на техните пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"ЕС е оръжие,не цел,противно на това,което и политици и медии ни внушават непрекъснато!!!ОТГОВОРИТочно така, иначе защо една федерация /СФРЮ/ ще бъде разбита с ръкопляскания от сегашните алчни престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Dimat
преди 7 години
Бъдещето е следствие от настоящето,а настоящето,от ЗАМИСЪЛА НА "МИСЛИТЕЛЯ",който замисъл, е,РАЗРУШАВАНЕ НА ЕВРОПА И "БЕЛИЯ ХРИСТИЯНИН"!А всичко останало,са оръжията,за постигане на тази цел!ЕС е оръжие,не цел,противно на това,което и политици и медии ни внушават непрекъснато!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
kloynat
преди 7 години
има една приказка общото месо и кучетата не го ядат извода е *** за умните хора те затова няма да го има ЕС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
abdul
преди 7 години
ЕС ще се разпадне пак по същите причини. Заради пари (или както обичат да ги наричат зелките - "ценности"). Когато свършат кинтите спира музиката и започва истинския купон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
ДХДО
преди 7 години
Така е, длъжни сме да оставим нещата в ръцете на специалистите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
хаха , е тогаз Туск нема да свърши работа , некой тираджия си требе за шеф !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
ДХДО
преди 7 години
Има ли все още Европа общо бъдеще?Ами , ако от развойния център на ЕС са готови с проект за трансмисия с дваесе и неколко предавки, защо да нема общо бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , статуквото не бива да се променя на никаква цена ! Не дай Боже някой да си помисли за напускане...чакат го анатема и злите сили извън ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още