IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Туск: Трябва да разпределим ползите от растежа по-справедливо между хората

Лидерите на ЕС ще търсят заместник на председателя на Съвета на срещата си в Брюксел в края на седмицата

20:04 | 07.03.17 г.
<p>
	Доналд Туск. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс

Като цяло икономиката на страните от Европейския съюз (ЕС) - по отношение на заетост и публични финанси, изглежда все по-добре, отбелязва председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск в писмо до лидерите на ЕС. В края на седмицата те ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят някои от основните проблеми на общността.

В своята покана Туск обръща внимание, че ЕС трябва да се възползва от импулса, който се наблюдава, за да направи икономиката по-силна, докато разпределя "по-широкообхватно и по-справедливо ползите от този растеж сред гражданите".

Изпълнението на тези цели минава през задълбочаване на общия пазар и стабилната търговска политика. Трябва да бъдат избягвани новите бариери както в ЕС, така и в световен мащаб, допълва той. 

Първата точка от дневния ред на лидерите на ЕС на това редовното заседание, насрочено за 9-10 март, обаче ще бъде изборът на заместник на Доналд Туск начело на Съвета.

Най-вероятно Съветът ще има нов председател в оставащите години до края на мандата (30 ноември 2019 г.), след като Полша не подкрепи Туск. По време на срещата в Малта през февруари сегашният председател заяви своята готовност да продължи работата си и според различни източници той има подкрепата на много от страните в общността.

Правилата предвиждат смяната на председателя на Съвета в средата на мандата, по същия начин както се смени и председателят на Европейския парламент (ЕП). Досегашният - социалистът Мартин Шулц, предпочете да се върне в политиката в родната му Германия, вместо да се кандидатира за нов мандат. Така постът зае Антонио Таяни (ЕНП).

След като бъде избран новият председател, чийто мандат ще започне от 1 юни,  лидерите от ЕС ще обсъдят миграционната вълна, както и развитието на икономиката на ЕС, като фокусът е върху новите работни места, икономическия растеж и конкурентоспособността.

Туск посочва в своето обръщение, че е поканил и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги да сподели своите виждания за икономиката на еврозоната и на ЕС.

По време на срещата ще бъде обърнато внимание на ситуацията в Западните Балкани - регион, за който ЕС "стои зад своите ангажименти", по думите на Туск, както и ще се обсъди възможността за създаване на обща европейска прокуратура.

На 10 март лидерите на 27 държави от ЕС (без Великобритания) ще се подготвят за тържеството отбелязване на 60-та годишнина от създаването на блока. Това ще стане на специална церемония в Рим, която ще се проведе на 25 март. Очакванията са лидерите на общността да изготвят специална декларация по този повод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още