IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качински: Полша не подкрепя Туск за нов мандат начело на Европейския съвет

Самият Туск обяви, че е готов отново да заеме поста председател на Съвета

12:46 | 17.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ярослав Качински. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Ярослав Качински. Снимка: Ройтерс

Варшава няма да подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, прогнозира бившият премиер на страната и лидер на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински за TVP 3, пише европейско издание Politico.

"В интерес на Полша е ЕС да сложи край на кризите, но не е в интерес на Полша, някой като него (Доналд Туск - б.р) да бъде председател (на Европейския съвет - б.р.)", каза той.

За Качински Туск е предал полските национални интереси и би било "странно" страната да приеме отново негова кандидатура.

Самият Туск заяви по време на срещата на върха в Малта, че би желал да продължи работата си начело на Европейския съвет и има известна подкрепа. Неговият втори мандат обаче ще бъде решен от всички европейски лидери и национални правителства.

Източници на Politico твърдят, че полякът има на своя страна членове от различни политически семейства и представители на различни държави. По време на неофициалния обяд в Ла Валета Туск ясно е заявил, че е готов за втори мандат.

Доналд Туск замени Херман ван Ромпой - първият председател на Европейския съвет, в края на 2014 година. Кой ще седне в неговия стол пък ще бъде определено в началото на март, твърди още изданието. Новият председател на Европейския съвет трябва да заеме поста си в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Абе и Качински ше обърне плочата, ама нека да бутнат Тръмп и ше видиме как не подкрепя Туск... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Като че ли има някакво значение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още