IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След като подкрепи СЕТА в Брюксел, Радев дава споразумението на КС

Подкрепяйки взето в миналото решение, България прави компромиси, смята президентът

18:07 | 10.03.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев. Снимка: <em>Президентство на Р България</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президентство на Р България

Европейският съвет приветства положителния вот в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада и очаква незабавното му временно прилагане. Това е част от заключенията, направени от лидерите на ЕС след заседанието им на 9 март.

Текстът е приет с 27 гласа "за", като само Полша гласува против в опит да блокира работата на Съвета в знак на несъгласие с избора на поляка Доналд Туск за нов мандат начело на Европейският съвет.

Това означава, че и българският представител - президентът Румен Радев е гласувал в подкрепа на СЕТА. След края на Съвета обаче той категорично заяви: "Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА".

Пред журналисти в Брюксел Радев обясни, че ще сезира Конституционния съд за споразумението с Канада, става ясно още от изявлението му, излъчено във видеосистемата на Европейската комисия.

Според държавния глава СЕТА ще наложи промени в Конституцията и той ще се се допита дали те са допустими. Румен Радев посочи още, че "не води загубени битки", припомняйки, че споразумението вече е одобрено от Европейския парламент.

„Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции, е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС“, подчерта още Румен Радев, цитиран от пресцентъра си.

ЕС запазва твърдия си ангажимент в полза на стабилна търговска политика и отворена и основана на правила многостранна търговска система, в която СТО да играе централна роля, е записано още в заключенията на Съвета.

Същевременно ЕС трябва да се въоръжи с модернизирани, съвместими с изискванията на СТО инструменти за противодействие на нелоялните търговски практики и деформирането на функционирането на пазара, 

Европейският съвет призовава и за бързото приемане на съответните предложения в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Т.нар. подкрепа се изразява в приемането на един документ, наречен декларация, която по същество не вкарва в действие каквито и да е аспекти на споразумението CETA. Научете се Вие медиите да предавате информацията правилно и без излишни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
калофер
преди 7 години
Полша е гласувала против, сега няма да и спрат земеделските помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
copper
преди 7 години
really? пхахах, чиста ши.зо.фре.ниямозък под фурражка няма оцелял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още