IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите

Според експерти основният ефект на членството в ЕС през последните 10 години е най-вече стабилизиращ

14:11 | 30.03.17 г. 23
<p>
	Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. <em>Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page</em></p>

Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page

ЕС финансира различни дейности в България от самото началото на процеса на преговори, като това финансиране значително се ускорява за десетилетието на самото членство: през последните години нетният трансфер от ЕС за България е около и над 4% от БВП на страната. Голяма част от притока на средства е по линия на европейските фондове. Според най-амбициозното изследване на ефектите от този приток, за периода до 2015 г. наличието на европейските фондове е довело до БВП с 9,3% по-висок, заетост с 4,8% по-висока и безработица с 4,0% по-ниска, отколкото биха били при нулеви трансфери.

България се интегрира, навлиза и се налага на един от най-големите парични пазари в света, коментира още Ганев. Като пряк резултат на членството на България в ЕС голям брой български бизнеси получиха възможност да се интегрират във веригите на добавена стойност в рамките на европейското производствено пространство. Това допринася за излизане на български производители на нови пазари, но и разрешава перспективи за увеличена конкурентоспособност.

„Имаме подобрена инфраструктура. Не само че количеството магистрали, завършени и влезели в експлоатация, се е удвоило с членството, и то финансирано предимно от европейски фондове, но и огромно количество пътища в България са рехабилитирани и са доста по-добри отколкото бяха поради участието и финансирането на ЕС“, каза още Ганев.

Колегата му Даниел Смилов допълни още, че ползите за гражданите също са съществени, като те включват образование, защита правата на пациентите, защита на потребителите, екологични стандарти и др.

„През последните години в България бяха въведени високи екологични стандарти, но остават и известни предизвикателства в сферата“, каза той, пояснявайки, че основните предизвикателства са свързани с качеството на чистия въздух, по-стриктното прилагане на правилата за Натура 2000, пречистването на отпадъчните води и намаляването на количеството депонирани отпадъци. Той припомни, че средствата за околната среда е най-високият дял от всички структурни фондове.

Една от областите, в които няма позитивно развитие, са медиите, се посочва в доклада. Имаме влошаване на показателите на медийна свобода, и то на нива, които не са характерни за европейски държави, поясни Смилов.

Финансово неустойчивите медии са особено податливи на икономически и политически влияния, които ги оставят в зависимост и влошават медийната среда. Индиректно зависимите от държавно финансиране медии все повече губят независимостта си от държавата и престават да бъдат неин коректив, се казва в доклада. Много медии, поради продължаващите финансови затруднения, влошават и качеството на своята журналистика.

Експертът коментира, че българските правителства са взели мерки за осветляване на собствеността в медиите, за справяне със съществуващите монополи, но тези мерки по общи оценки са недостатъчни, което обяснява свличането на България в медийните показатели.

„Средствата, които постъпват от Европейския съюз, като че ли влизат в този модел, или поне не помагат за преодоляването му. ЕС по-скоро е оставила този сектор в суверенните права на отделните членки. Затова и не можем да отчетем позитиви, но това се дължи по-скоро на националното управление“, поясни Смилов.

Експертите поясниха, че това е работна версия на доклада, като продължават да се събират мнения и допълнителна информация. Финалният доклад, изготвян по заявка на Европейската комисия в България и Информационно бюро на Европейския парламент за България, ще бъде представен за Деня на Европа - 9 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 6
rainmaker
преди 7 години
Статията е подкрепена с факти и статистика. Твоя коментар е на махленско ниво с някакви празни сравнения с Ленин , комсомола и споменава за някаква икономическа разруха. Ясно ми е че задачата ви не е лесна да водите пропаганда без факти но поне направете малко усилие да си заработите парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
Е всеки хвали своето Веско. Човещинка. :)А къде НАИСТИНА е хубаво да се учи, живее и умре си личи по....гласуването с краката. Та не слушай ***, "кво и е отнела демокрацията", а гледай КЪДЕ е синковецът и!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
Vesko94
преди 7 години
Ако целта ни е да се изнесем към "най-доброто място за живеене в света", тогава защо се хабим да пропагандираме в колко хубаво място за живеене се е превърнала България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 7 години
Ами отговорил си си сам михаелис. Изнасят се КЪМ ЕС, щото там е още по-хубаво. Или не ти е интересно НА КЪДЕ се изнасят? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Какво да очакваме от доклад, за който са си платили ЕК и ЕП. Все едно в реклама на Кока-Кола да говорят колко е вредна захарта :)Финалният доклад, изготвян по заявка на Европейската комисия в България и Информационно бюро на Европейския парламент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Ползата от членството на България в ЕС е един с два куфара и гола глава!Тези двамата от картинката приличат на политкомисари, поканени да УТВЪРДЯТ и "пре-потвърдят" Ленинските завери от наръчника на Консомолеца!Като изключим икономическата разруха, която води след себе си модела на ЕС за страната ни, на чисто битово ниво, онзи ден на изборите се натъкнах в Пловдив, на следния диалог мажду две бабета на по 70!Едната казва на другата:"Сина се върна от Испания, след 10 години, няма жена няма деца, нищо! Няма да бачка тука за 600 лева, сега отиде да работи на кораб! Той пари има ама иска да купи апартамент в София и събира сега..."Другата утвърдително кимаше с глава!Като гледах, че са над 70 години, значи сина сигурно е поне на 50так. С други думи той събира пари, за да може някъде към 57мата година да бъде собственик на втори апартамент, в по-голям град и тъй като няма нито жена, нито деца, а и е късно навярно да има вече, ще го засели той заедно с "кукувиците"! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Vesko94
преди 7 години
Смилов ми беше преподавател в университета. В случая обаче съм напълно несъгласен с изказаното от него. В него има твърде малко обективност и много реклама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още