IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите

Според експерти основният ефект на членството в ЕС през последните 10 години е най-вече стабилизиращ

14:11 | 30.03.17 г. 23
<p>
	Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. <em>Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page</em></p>

Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page

ЕС финансира различни дейности в България от самото началото на процеса на преговори, като това финансиране значително се ускорява за десетилетието на самото членство: през последните години нетният трансфер от ЕС за България е около и над 4% от БВП на страната. Голяма част от притока на средства е по линия на европейските фондове. Според най-амбициозното изследване на ефектите от този приток, за периода до 2015 г. наличието на европейските фондове е довело до БВП с 9,3% по-висок, заетост с 4,8% по-висока и безработица с 4,0% по-ниска, отколкото биха били при нулеви трансфери.

България се интегрира, навлиза и се налага на един от най-големите парични пазари в света, коментира още Ганев. Като пряк резултат на членството на България в ЕС голям брой български бизнеси получиха възможност да се интегрират във веригите на добавена стойност в рамките на европейското производствено пространство. Това допринася за излизане на български производители на нови пазари, но и разрешава перспективи за увеличена конкурентоспособност.

„Имаме подобрена инфраструктура. Не само че количеството магистрали, завършени и влезели в експлоатация, се е удвоило с членството, и то финансирано предимно от европейски фондове, но и огромно количество пътища в България са рехабилитирани и са доста по-добри отколкото бяха поради участието и финансирането на ЕС“, каза още Ганев.

Колегата му Даниел Смилов допълни още, че ползите за гражданите също са съществени, като те включват образование, защита правата на пациентите, защита на потребителите, екологични стандарти и др.

„През последните години в България бяха въведени високи екологични стандарти, но остават и известни предизвикателства в сферата“, каза той, пояснявайки, че основните предизвикателства са свързани с качеството на чистия въздух, по-стриктното прилагане на правилата за Натура 2000, пречистването на отпадъчните води и намаляването на количеството депонирани отпадъци. Той припомни, че средствата за околната среда е най-високият дял от всички структурни фондове.

Една от областите, в които няма позитивно развитие, са медиите, се посочва в доклада. Имаме влошаване на показателите на медийна свобода, и то на нива, които не са характерни за европейски държави, поясни Смилов.

Финансово неустойчивите медии са особено податливи на икономически и политически влияния, които ги оставят в зависимост и влошават медийната среда. Индиректно зависимите от държавно финансиране медии все повече губят независимостта си от държавата и престават да бъдат неин коректив, се казва в доклада. Много медии, поради продължаващите финансови затруднения, влошават и качеството на своята журналистика.

Експертът коментира, че българските правителства са взели мерки за осветляване на собствеността в медиите, за справяне със съществуващите монополи, но тези мерки по общи оценки са недостатъчни, което обяснява свличането на България в медийните показатели.

„Средствата, които постъпват от Европейския съюз, като че ли влизат в този модел, или поне не помагат за преодоляването му. ЕС по-скоро е оставила този сектор в суверенните права на отделните членки. Затова и не можем да отчетем позитиви, но това се дължи по-скоро на националното управление“, поясни Смилов.

Експертите поясниха, че това е работна версия на доклада, като продължават да се събират мнения и допълнителна информация. Финалният доклад, изготвян по заявка на Европейската комисия в България и Информационно бюро на Европейския парламент за България, ще бъде представен за Деня на Европа - 9 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
иронията е че точно на децата на селяка Мави газ са в САЩ .... докато той ни убеждава колко е било хубаво да стоиш на тъмно и студени и как освен мляко друго в магазина нямаше .... е не бяха гладни години, защото всеки инжинер копаше по 2 декара градина и гледаше по 10 прасета на село ... но нали все пак е бил инжинер и в свободното си време е "работил" в градския завод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Тава е
преди 7 години
"Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите"- за управляващата върхушка. ЕС участва в кражбите на субсидийте, и мълчаливо одобрява корупцията по всички етажи на властта, абсолютната подкупност на съдебната система, изнасянето на националните богатства и безпрецедентният геноцид спрямо българското население. Да, може да пътувате, за да опустеят земите на дедите ви, а някои си купуват поданство с цел политическа защита.... ЕС в този си формат е резултат на престъпна договореност и трябва да бъде подменен с други фигури и цели, за да тръгнат членовете му напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
AlexN
преди 7 години
Другарю,а когато имаше режим на тока 4 часа има 2 часа няма и плана за износ на ток беше преизпълнен,докато хората мръзнеха? Когато строихме социализъма,защо Вашите деца тогава следваха,следват и сега в гнилия капиталистически Запад?Айде,стига селяндурска демагогия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
rmarkov
преди 7 години
"Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите" - Кой го казва това? ИПИ? Група съветски учени? Защо не попитат българските граждани, които нямат 5 стотинки в джоба си... Защо не попитата нас - хората от Движението за пълна заетост и ценова стабилност? Кое е по-добре течаща вода или режим на водата? Следващия път дайте и другата гледна точка, г-да журбалисти от "Инвестор". https://bulgaria-mmt.blogspot.com/2017/03/blog-post_23.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
"Двете десетилетия, които включват предприсъединитилния период и реалното членство на България в ЕС, са едни от най-успешните десетилетия в българската история, коментира Смилов."Муааахахаха... Тоа требе му сложат тая мъдрост на парламента и да се знае какви мозъци е раждала, ражда и ще ражда тая миндянка, дет обитава тукашните населени места!Начи кога се създаде от нищото БТК, не са били успешни години, а кога го харизаха за 200 млн. (Само бакъра от кабелите му струваше повече на скрап!) са успешни?! Годините, кога се построиха електроцентрали и електропреносна мрежа до сека барака из чукарите, не са били успешни, а кога ги харизаха на ЧЕЗ и другите кърлежи са най-успешните! Кога се строиха училища по селата и не стигаха, не са били успешни, а кога ги закриваха са най-успешните...? Кога се строиха язовири и водопроводи, кучета ги яли комунистите, а кога харизаха водата да ни я продават чужденци от пи^чка си майчина, са най-успешните години?! Да ви с^ерем и на успеха, и на чудото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 7 години
Оооо напълно достатъчно е да затворим границите с телени мрежи, кучета и картечари.Или ти си мислиш, че преди "еврогейското робство", по време на соцрая, ако бехме отворили границите, тук щяха да останат повече от 500К човека? хахахаххахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 7 години
Хахахах, ами НЕ МОЖЕ да гласуваш от 100 години за комунисти и да очакваш да ти се случи нещо различно.....ако мога леко да перефразирам! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Шок! Ужас! Нямаме далавера от ЕС!https://offnews.bg/news/Komentari_65/Shok-Uzhas-Niamame-dalavera-ot-ES_651538.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Благоденствието май не е така споделено http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/severozapadna-bylgariia-otnovo-e-nai-bedniiat-region-v-es--236690/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 7 години
Нобелът не ще да ти е по икономика.Щото ти за синергия, специализация и разделение на дейностите при която и двете страни са облагодетелствани (макар и в различна степен) не си чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още