IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи евроинтеграцията на Босна и Херцеговина при Председателството на ЕС

Това ще допринесе за мира и стабилността на Балканския полуостров, коментира президентът Румен Радев

15:49 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) България ще се застъпи за евроинтеграцията на Босна и Херцеговина. Това потвърдиха както президентът  Румен Радев, така и премиерът Бойко Борисов на срещите си с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

„Предоставянето на перспектива за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО е необходимо за целия регион и важен приоритет за България. Като подкрепяме държавите от Западните Балкани по пътя към европейската им интеграция, ще допринесем за мира и стабилността на целия Балканския полуостров и ще получим повече гаранции за общата ни сигурност“, заяви Румен Радев, който разговаря с Младен Иванич на „Дондуков“ 2.

Радев потвърди готовността на България да подкрепи Сараево в процеса на придобиване на статут на страна кандидат за ЕС и по-специално по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато разширяването на блока към Западните Балкани ще бъде приоритетна тема за България, информира пресцентърът на Президентството.

Отбелязано бе, че инфраструктурните проекти трябва да бъдат развивани не само по оста север-юг, но и от изток на запад.

Фокус на разговора бяха и мерките за превенция на политическа нестабилност, етническо напрежение, радикализация и екстремизъм, като например засилването на диалога в сферата на сигурността и активния обмен на информация между службите за сигурност на двете страни.

Румен Радев и Младен Иванич отбелязаха високия потенциал на увеличаване на търговския обмен между двете страни, който за 2016 г. възлиза на 232 млн. лева, както и за засилване на партньорство в областта на културата и мобилността в образованието.

„Сътрудничеството между България и Босна и Херцеговина е един от най-добрите примери за конструктивен диалог и приятелство на Балканите. В лицето на България виждаме близка до нас страна, която разбира нашия манталитет и има огромен принос за стабилизирането на страната ни“, заяви след срещата Младен Иванич. Той определи пътя към европейската интеграция като безалтернативен за Босна и Херцеговина, а бъдещето членство в ЕС - като обединителна цел за страната му.



„България ще остане активен застъпник за гарантиране на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и по време на българското председателство на Съвета на ЕС“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с Младен Иванич. Борисов изрази убеждението си, че Босна и Херцеговина ще продължи да се движи по пътя на евроатлантическата интеграция, която е единствената гаранция за сигурност в региона, съобщи пресцентърът на МС.

Борисов изтъкна ролята на всяка една страна от Балканите за поддържането на мира и стабилността в тази част на континента, както и в Европа като цяло. Той посочи, че по-активното сътрудничество между институциите на България и на Босна и Херцеговина ще доведе до повече практически успехи в тази посока, както и в международните усилия за противодействие на радикализма и тероризма.

Борисов и Иванич коментираха, че провеждането на съвместен бизнес форум ще разкрие възможности за партньорства, които са в интерес и на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още