IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите от "Оброчище" отново останаха без заплати

Подготвили са колективен иск за неспазване на задълженията на концесионера

16:24 | 03.07.17 г.
<p>
	И усилията на омбудсмана по казуса не дават резултат засега. <em>Снимка: БТА</em></p>

И усилията на омбудсмана по казуса не дават резултат засега. Снимка: БТА

Въпреки че премиерът Бойко Борисов лично се ангажира с казуса на миньорите от "Оброчище" и тръгнаха проверки на прокуратурата, полицията, инспекцията по труда, НАП и Министерството на енергетиката, отново има напрежение в мангановата мина. Работниците все още не са получили трудовите си възнаграждения за месец май, предава БНР.

Миньорите подготвят колективен иск срещу концесионера на мината "Евроманган" заради неспазването на Колективния трудов договор. Той беше подписан на 5 април тази година след поредния протест.

Тази сутрин миньорите от рудник "Оброчище" не бяха допуснати да слязат в галериите, тъй като ръководството на мината се опасява от подновяването на стачката им под земята заради поредното забавяне на трудовите им възнаграждения и ваучерите за храна. 

"Сутринта в 8.00 часа беше изкарана бележка, с която уведомяват, че пак ще бъдат забавени заплатите. На 30 юни трябваше да се изплати майската заплата", споделят миньорите.

По думите им не са започнати и медицинските прегледи, не е подновен и организираният транспорт.

Миньорите очакват утре да се срещнат с ръководството на концесионера "Евроманган". Те са подготвили и колективен иск за неспазване на задълженията на концесионера, който предстои да бъде внесен в съда.

На 5 юни Министерството на енергетиката спря концесията на мината за две седмици.

Също тогава прокуратурата започна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“.

Концесионерът се проверява и от Министерството на енергетиката, Окръжната прокуратура – Добрич, полицията, инспекцията по труда, НАП, за да се проследи дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още