IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата започна проверки в мина „Оброчище“

Проверява се дейността на концесионера, събират се данни дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината

15:28 | 05.06.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров днес Окръжна прокуратура – Добрич започва спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“., съобщава се на сайта на държавното обвинение.

Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от „Евроманган“ АД, със седалище с. Църква, община Балчик, област Добрич.

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера „Евроманган“ АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Установява се чрез проверка на място съответствието на посочените в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика инвестиции и действително направените такива. Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер, с оглед данни за извършено данъчно престъпление.

Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите. До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия.

Днес от Министерството на енергетиката обявиха, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици.

„Държавата чрез нейните институции най-накрая се намеси в казуса „Оброчище“, коментира омбудсманът Мая Манолова, която днес за трети пореден път отпътува за мината, сезирана от работниците, че техните трудови възнаграждения и ваучери отново не се изплащат, допълват от пресофиса на обществения защитник.

Концесионерът се проверява от всички институции – Министерството на енергетиката, Окръжната прокуратура – Добрич, полицията, инспекцията по труда, НАП, за да се проследи дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината.

Манолова посочи, че е крайно време депутатите да се заемат с обсъждането на законодателните предложения, които вече са внесени в Народното събрание срещу некоректни работодатели.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери миньорите, че работата по укрепване на галериите ще продължи, така че мината да не изпада в нефункционалност. 

Омбудсманът апелира институциите да започнат задълбочена проверка, за да се проследи дали съществува риск за околната среда, тъй като отпадните промишлени води от мангановата мина се изливат директно в р. Батовска, а оттам в морето край курорта Албена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още