IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Броят на болничните листове през последните години нараства

Ще се правят анализи на работодателите, при които се установява значителен брой служители, за които се предоставят такива документи

13:43 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на болничните листове през последните години нараства. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

За 2016 г. те са 3 096 272. За периода от 1 януари до 30 септември тази година са 2 332 031, като за същия период на 2016 г. са били 2 278 846, тоест има увеличение с около 2,33%, каза министърът.

Той уточни, че се наблюдава положителен ръст в броя на осигурените за общо заболяване и майчинство с около 2% през тези години, което в известна степен обяснява и броят на болничните листове. 

Бисер Петков посочи, че се извършват анализи, свързани с работодателите, при които се установява значителен брой на работници и служители, за които се предоставят такива документи, както и с лекарите и лечебните заведения, които са ги издали.

Анализ ще бъде направен и на продължителността на болничните листове за конкретни заболявания. За изготвянето му ще се предложи предприемането на съвместни действия с Министерството на здравеопазването и негови структури - регионалните здравни инспекции и НЗОК, за засилване на контрола върху обезщетенията за временна неработоспособност.

По време на парламентарния контрол Петков съобщи още, че е възобновена дейността на работната група, която подготвя проект на Закон за социалните услуги. Законопроектът трябва да е готов до 15 октомври 2018 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още