IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва поредица от протести срещу добива на природен газ в Добруджа

Граждани се опасяват от замърсяване на почвата и водата

13:48 | 19.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жътва в Добруджа. <em>Снимка: Архив община Добричка</em></p>

Жътва в Добруджа. Снимка: Архив община Добричка

От днес започва поредица от протести срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа, съобщи БНР.

Стотици се събраха пред сградата на общината в Генерал Тошево. Дойдоха представители на Инициативния комитет срещу добива на газ, общински съветници, земеделци и обикновени граждани на община Генерал Тошево, както и на съседните общини.

Техните основни опасения са, че инвестиционното предложение е заплаха за единствения водоизточник на Добруджа, има риск от замърсяване на най-плодородната почва в България и измирането на пчелни семейства.
Местното население се страхува и от предизвикването на земетресения и според организаторите на протеста предвидените 41 сондажа са в район, който се влияе от трусовете в сеизмологично активната зона Вранча.

По рано днес инициативният комитет заедно с общинските съветници и представители на политическите партии и неправителствени организации излязоха с общо становище. Те заявиха, че няма да допуснат протестът да се политизира и че задачата на всички е да защитят земята, водата и хората на Добруджа.

В края на седмицата, на 22 октомври, ще се проведе още един протест, при който пътното платно преди ГКПП - Кардам ще бъде затворено. 

"По-добре зърно и фуражи, отколкото газ от сондажи" е мотото на днешния протест, информира сайтът dobrichonline.com.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) също се обяви против проучването и добива на газ в Добруджа в позиция, разпространена на 13 октомври.

„Водоносният хоризонт, познат като Малм-Валанж, разпростиращ се почти по цялата територия на Североизточна България, ще бъде изложен на риск... Подземните води на Добруджа са единственият източник на питейна вода и вода за битови нужди, при това с най-висока цена за страната, и не трябва да се допуска дори и минимален риск от замърсяване, намаляване на дебита и/или евентуалното изгубване на водата. Също така е подценена и омаловажена съществуващата опасност от редуциране и изчерпване на водните ресурси“, твърдят зърнопроизводителите.

Те припомнят, че „в Добруджа се намират най-плодородните и обработваеми почви в страната и основният поминък на местното население е земеделието“.

Според сайта на община Генерал Тошево инвестиционно намерение е заявено от „Русгеоком БГ” ЕАД. Компанията е информирала, че всички дейности по търсене и проучване са приключили на 5 март 2014 г. и след тази дата на територията на находище „Спасово” не са извършвани никакви други дейности.

Инициативният комитет съобщи с писмо до медиите, че за днес са насрочени обществени обсъждания за доклада по екооценката към инвecтициoннoто пpeдлoжeниe: „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”. Обществените обсъждания са в селата Калина и Преселенци.

В следващите дни обществени обсъждания ще има в Спасово, Люляково и Кардам, а финалното обсъждане е на 28 октомври от 10 ч. в Генерал Тошево в сградата на Общинска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още