IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е внесла едва 26 дела за висша корупция за три години

До две седмици тези процеси преминават в специализирания съд

12:29 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От януари 2015 г. до октомври 2017 г. в Софийския градски съд (СГС) са образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове, и срещу магистрати, съобщават от градския съд.

Справката е свързана с преминаването на тези процеси в специализирания съд от 5 ноември. Промените в Наказателния процесуален кодекс (НПК) предвиждат делата за корупция и други престъпления да се гледат от специализирания съд. Проектът трябва да бъде гласуван окончателно тази седмица в парламента.

Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица беше факт от началото на 2015 г. само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд, уточняват от СГС.

За сравнение, за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела.

То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300, допълват от съда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още