IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: България - пример за данъчни реформи за останалия свят

Демографският срив и липсата на квалифицирани работници ще са най-сериозните предизвикателства пред страната в следващото десетилетие

17:05 | 10.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка</em>: <em>Министерство на финансите</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

Колко имат да наваксват държавите извън блока

Все още разликата между държавите от Европейския съюз и тези, които искат да се присъединят, е твърде голяма. Ще открием това, ако видим съотношението между брутния вътрешен продукт и населението в страни като Черна гора, Сърбия и Турция, в сравнение с Германия например. Много страни имат екстремно висока безработица и държавен дълг, коментира Антон Роп, бивш премиер и министър на финансите на Словения.

Той посочи три начина да намаляване на тази пропаст – да се учат от грешките на държавите, минали по този път, да повишат инвестициите, да приложат реформи.

Според Лайош Бокрош, бивш министър на финансите на Унгария, ключът се крие в структурните реформи.

От своя страна Мариос Деметриадес, действащ министър на транспорта, комуникациите и строителството на Кипър, наблегна на това какво трябва да направят правителствата, за да създадат работни места и да привлекат инвестиции.

Според него страните трябва да имат преди всичко ясна визия и стратегия за растеж с фокус върху секторите, в които имат конкурентно предимство. За страните от ЦИЕ е също толкова важно да намалят бюрокрацията и времето за изпълнение.

Нотис Митаракис, бивш заместник-министър на финансите на Гърция, постави акцента върху еволюцията и променящото се лице на трудовия пазар. „Повечето страни от региона успяха да преодолеят политическите и икономическите кризи, но сега трябва да гледаме напред и да се подготвяме за следващите – демографската криза и технологичнатареволюция. Представете си как след години повече няма да са ни нужни таксиметрови шофьори, защото колите ще бъдат електрически и ще се управляват сами. Не трябва да игнорираме това предизвикателство", подчерта той. 

Николай Василев: Пътуваме с много бавен влак в 21 век.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че излизането на Великобритания от ЕС няма да причини такива загуби за финансовите пазари, както смятат мнозина. Според тях обаче Brexit е много силна индикация за европейските институции защо се стигна до това излизане, а не само какви ще бъдат ефектите от него.

„Пътуваме с много бавен влак в 21 век“, обобщи Николай Василев, управляващ партньор в Експат, член на Борда на Българската CFA Асоциация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
"България може да бъде пример за други страни, включително САЩ, с данъчната си политика."След пояснението: Не е тайна, че нашият регион много бързо губи населението си. България е шеста в Топ 10 на страните с най-бързо топящо се население. Това води до проблеми като липса на работна ръка" - се подразбира, че ставащото в България е пример какво не трябва да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още