IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешенията за прилагане на СРС се увеличават с 21% през 2016 г.

През миналата година спрямо петима граждани са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства

13:01 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През 2016 г. разрешенията за специални разузнавателни средства (СРС) са се увеличи с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г., респективно с 19,74 по първоначални искания и 25,9 процента за удължаване на срока.

Това се казва в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г, представен пред депутатите.

През миналата година спрямо петима граждани са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства, посочва се в документа, цитиран от БТА.

Най-големите заявители на СРС са Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Най-много разрешения - 67,74 на сто от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград. 

Зам.-председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и използване на СРС Славчо Велков от БСП отбеляза, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за операция по тероризъм. Той попита прилагани ли са специални средства спрямо политици, журналисти, магистрати.

Социалистът Александър Симов настоя да получи отговор на въпроса има ли скрита атака при свободната журналистика.

На два пъти Велков предложи дискусията по доклада да бъде при закрити врата и два пъти предложението беше отхвърлено. Мотивът бяха евентуални въпроси, засягащи конкретни лица и класифицирана информация. 

Таско Ерменков от левицата, базирайки се на доклада, констатира, че Бюрото има по-скоро статистически функции и попита дали е подавало сигнали до компетентните органи, колко са получили по-наташъно развитие, има ли обратна връзка. Депутатът поиска мнението на ръководителя на Бюрото Бойко Рашков има ли нужда от още законодателни промени, които да подпомогнат контрола. 

През 2011 г. има трайна тенденция за намаляване броя на лицата, контролирани със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, отчита се в доклада. Това според Бюроко се дължи на засиления контрол на ръководителите на органите за целесъобразно използване на специалните средства.

За миналата година бюрото е извършило 287 проверки на органи, образувани са 88 преписки за проверки на законността за използване на СРС.

През 2016 г. СРС са приложени за 685 лица, които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага след получаване на разрешението от съдия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още