IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие окончателно антикорупционния закон

Народното събрание ще осъществява контрола върху дейността на новия антикорупционен орган

16:20 | 20.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие окончателно антикорупционния закон. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще събира, анализира и проверява сведения при информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности, записаха народните представители, съобщи БТА.

Народното събрание ще осъществява контрола върху дейността на комисията, а членовете й ще бъдат задължени при покана да се явят в парламента, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерския съвет, ще се публикува и на интернет страницата на комисията. Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория. Стажът на членовете на комисията и на директорите и инспекторите в дирекциите ще се зачита за юридически стаж. 

Антикорупционният орган ще се състои от петима членове–председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента, по предложение на председателя. 

Оперативно-издирвателната дейност ще се осъществява чрез гласни и негласни методи и средства, като се зачитат и гарантират достойнството, правата и основните свободи на гражданите, предвидиха депутатите. При нея се използват специфични способи и средства по ред, определен с инструкция, приета от Комисията. На свой ред тя прави искане за използване на специални разузнавателни средства, съгласно Закона за СРС. 

Събраните веществени доказателства ще се предоставят на съответните органи на съдебната власт. Комисията ще установява незаконно придобито имущество и ще създава, поддържа и ползва информационни фондове.
Целта на оперативно-издирвателната дейност е превенция и разкриване на нарушения и престъпления, свързани с прояви на корупция, придобиване на сведения и информация за действия или бездействия, които разкриват прояви на корупция, и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт и на разследващите органи.

Според Красимир Янков от БСП с гласуваните текстове управляващите признават, че има проблеми в МВР със събирането на информация и в същото време се дублира дейността на министерството и на мегаоргана, който ще се бори с корупцията във висшите етажи на властта. С тези текстове се опитвате да опаковате пред обществото недостига на капацитет, липсата на желание за борба с корупцията и престъпленията, свързани с нея, коменитра той.

Това, което генерира корупция, е вашето отношение към властта и админстрацията, липсата на желание да въведете електронно правителство, заключи Янков.

С друга разпоредба законодателите определиха труда на работещите в комисията за първа категория.
Когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, трябва да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба като уведоми органа по избора или назначаването.

Лице, заемащо висша публична длъжност, по отношение на което е установен конфликт на интереси, няма право в продължение на една година от влизането в сила на решението, с което е установен конфликт на интереси, да заема публична длъжност, да сключва трудови договори, договори за консултантски услуги и др.

Възнаграждението, получено от правоотношението или деянието, породило конфликт на интереси, се отнема в полза на държавата или общината, гласува Народното събрание.
Членовете на антикорупционния орган се застраховат за застраховка „Злополука“ и застраховка „Живот“ при
или по повод изпълнение на служебните си задължения за сметка на държавния бюджет. При встъпването си в
длъжност лицата, както и останалите служители в администрацията, ще подписват декларация, че няма да разгласяват информация.

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му. 

Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
КАК Е ВЪЗМОЖНО НЯКАКЪВ ФОНД създаден в навечерието на подаване на обявата за приватизация на ОБЩИНСКА БАНКА да се превръща в оператор на едни МИЛИАРДИ отделяни от БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА?ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ И ДРУГИ ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА , ЗА ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ ГАРАНТИРАНИ С БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ които ще плащаме по МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ!!ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ ПРИ ТАЗИ приватизационна сделка и кой може да бъде обвинен за това, че МАЖОРИТАРНИЯ АКЦИОНЕР в лицето на СОФИЙСКА ОБЩИНА е гласувал и взел решение да продаде 67 % от дяловете си точно на този никому НЕИЗВЕСТЕН СОБСТВЕНИК за сумата от 23 мил. ?.ИЗУМИТЕЛНА СУМА , ИЗУМИТЕЛА ПРИВАТИЗАЦИЯ!!ИНТЕРЕСНО Е КАКВО ЩЕ Е РЕШЕНИЕТО И НА КЗК , И БНБ по узаконяването на един правен субект, който е ПОСРЕДНИК , и никога не се е занимавал с банкиране. КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ ОТГОРЕ НАД ТАЗИ ОБЩИНСКА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА в която акционери са и останалите общини?!КОЙ ГОСПОЖО НИНОВА??КОЙ БЕ ГОСПОДА ДРУГАРИ?Сериалите от СТУДИО Х едва ли ще бъдат спрени от някакъв закон подобен на този който се обсъжда в статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Защо ни занимавате с едни лишени от смисъл закони?Не е ли по добре да ни обясните, кой стои зад ЕДИНСТВЕНИЯ КАНДИДАТ КУПУВАЧ на една от на стратегическите БЪЛГАРСКИ банки - ОБЩИНСКА БАНКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още