IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Плочев: Има отказ за лечение на българи в ЕС, нека решим проблема

Проблемът не е оставката ми, а да има възможност българите да се лекуват в чужбина, посочи ръководителят на НЗОК

18:46 | 21.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дариткова акцентира върху това, че Плочев не е спазил съответните законови процедури преди да подаде писмото си до депутатите. Непознаването на законодателството и процедурите не трябва да е част от профила на един управител на здравен фонд, също така не е извинение за липсата на съгласуваност в действията, каза тя.

Проф. Георги Михайлов от БСП защити днешния дебат и припомни, че именно мнозинството издигна кандидатурата на Плочев.

От своя страна Дариткова каза, че този дебат е политическа заигравка.

Славчо Велков от БСП попита защо толкова са се изплашили всички от искането за допълнителни пари за тези дългове и каза, че парите за Министерството на здравеопазването, дадени преди месец, идват от скрития резерв на държавния бюджет от почти 3 млрд лева. За какъв страх от актуализация говорим, попита той и допълни, че въпросът се превърна в политически от други хора, а не от Плочев, когото определи като "честен човек".

В реплика Дариткова каза, че не се оспорват личните качества на Плочев, а неспазването на процедурите. Тя посочи, че Плочев е уведомил парламента и министъра на здравеопазването за проблема, но е прескочил Надзорния съвет на НЗОК в питането си.

Камен Плочев отговори, че не е наясно, че трябва да информира надзора включително и за водена кореспонденция.

От БСП казаха, че Плочев просто е дал сигнал, че има проблем и това не може да е повод за оставка. В лично обяснение Дариткова посочи, че от левицата отново политизират темата. Георги Гьоков от левицата отбеляза, че постъпката на Плочев е правилна и не трябва да се мълчи, както са направили някои предишни управители за важни проблеми в сектора.

Камен Плочев заяви още, че се е виждал четири пъти с министър Ананиев, като последния път му е поискана оставката и определи липсата на комуникация като голям проблем за двете институции.

Народният представител от ДПС Нигяр Джафер взе думата, за да каже, че това е типичен пример за преплитане на спекулации и обективни факти. Спекулациите са, че лекари извън страната точат касата и попита има ли данни за това, защото е сериозно обвинение. Именно тя попита Плочев имал ли е заплахи и от кого.

"Да, получих заплаха", каза Плочев в отговор, но отказа да посочи от кого. "Човекът иска да остане анонимен", лаконично заяви той.

Заседанието приключи с решение за допълнителен доклад по данните за просрочията, който да бъде предоставен на здравната комисия.

Здравният министър Кирил Ананиев преди ден каза, че няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС.

През миналата седмица министър Ананиев поиска Камен Плочев да подаде оставка. Причината е, че Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 млн. лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Камен Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка, тъй като не е извършил нищо незаконно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Вижда му се края ... и на оправданията, и на бушоните, и на продънената каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Нашият самолет е дрон дистанционно управляван от чужбина и за това е безпредметно да се търси пилот в самолета български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
много комисии, надзори, много администрация и никои не знае какво е състоянието с дълговете - някои не спазил административна процедура и се оказва, че няма пилот в самолета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още