IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцко или българско агне ще ядем по Великден?

Българските агнета са по-вкусни, твърди овцевъд

11:25 | 30.03.18 г. 1
<p>
	<em>Ферма в Тетевен. Снимка: Надежда Бочева</em></p>

Ферма в Тетевен. Снимка: Надежда Бочева

Гръцките животновъди обмислят да пласират агнетата си за Великден не в Гърция, а в България, тъй като българските цени им били по-изгодни, твърди гръцкият вестник "Прото тема", цитиран от БТА.

Според председателя на гръцката асоциация на животновъдите Димитрис Камбурис живи агнета в Гърция се предлагали на цени от 2,20 евро за килограм, докато в България те вървели по 3,20 евро за килограм, съобщава в. "Елефтерос типос". 

"Тази година за първи път няма да сме изправени пред феномена български агнета да се продават за гръцки, и това е, защото цените на гръцките агнета са паднали толкова много, че са по-евтини и от тези в България", твърди Камбурис.

Изглежда, че търговците в Гърция са склонни да дадат от 4,5 до 5 евро за килограм, докато животновъдите искали от 6 до 7 евро за килограм, пише вестникът.

„Действително у нас някои фермери успяват да продадат агнетата на цена 7 – 8 лв. за килограм живо тегло“, каза пред Investor.bg овцевъдът Бисер Чилингиров, бивш председател на Националната овцевъдна асоциация. Той уточни, че това са единични продажби директно от стопанствата в райони, където има по-малко овце, а иначе прекупвачите дават по 5,50 – 6 лв. за килограм живо тегло.

Според Тенчо Христов от фондация „Биоселена“ в момента овчарите продават на едро на цени 5 – 5,50 лв. за килограм живо тегло, а единични продажби от фермата има на цени 6 – 7 лв.

„Няма как гръцки агнета да дойдат в България, там си имат традиции. Ако ние купуваме плешка, гърците държат да имат цяло агне на трапезата“, категоричен е Бисер Чилингиров.

Той коментира, че заради благоприятния климат и храненето българските агнета са по-вкусни и гърците ги предпочитат пред местното производство.

Българинът яде само 1,4 килограма агнешко годишно при средно в ЕС около 2 килограма на човек. Между 2020-2022 г. у нас се очаква слаб ръст до 1,5 килограма, казват експерти от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика в анализ за производството на месо в България.

Там се отчита, че агнешкото има най-малък принос в производството на месо в България и през 2016 г. са произведени 9,84 хил. тона. Месодайните овце са 102 700 през 2016-та или едва 7,6% от общия брой овце в страната и стопаните в голяма степен разчитат на субсидиите.

Тъй като 82% от агнешкото се добива в стопанствата и хората купуват агнетата директно от фермите, месото не стига до търговските обекти. Ограниченото предлагане поддържа високи цените на дребно на ниво 13,30-13,50 лв./кг, което не стимулира растежа на потреблението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
gigow
преди 6 години
Какво значение има? И двете ядат трева. Да не би тревата в Северна Гърция (Родопите) да е отровна, а тревата в Южна България(Родопите) да е благодатна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още