IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летищният оператор "Фрапорт Туин Стар" бележи 67% ръст на трафика във Варна

Новата база на Wizz Air засили трафика, посочи Улрих Хеппе, изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт"

16:52 | 01.06.18 г.
Летищният оператор "Фрапорт Туин Стар" бележи 67% ръст на трафика във Варна

Операторът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар" прогнозира успешна година в България, като за Бургас се очаква 12% растеж на трафика за 2018 г. В момента ръстът за Варна е 67%, което се дължи на отварянето на новата база на Wizz Air.

Това коментира Улрих Хеппе, изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Преди две години, през 2016 г., Фрапорт отбеляза в България растеж от 22% и очакваше спад за следващата 2017 г. Това не се случи и компанията отбеляза 16,6% ръст във Варна и 3,6% в Бургас.

"Общо фирмата се справи много добре. Имахме общ ръст в размер на 8,6%, воден главно от Варна. Много сме доволни от миналата година“, коментира мениджърът.

Според нето една от дългосрочните стратегически цели на компанията е „да увеличи целогодишния трафик в крилата на сезона и през зимата“.

„Удвоихме зимния си трафик. Докато в миналото имахме пет полета дневно, сега през зимата имаме десет полета, което се дължи на отварянето на новата база на Wizz Air през юли 2017 г. Сега те летят до осем дестинации в седем страни и това увеличава свързаността ни през зимата" коментира Хеппе. "Но повече сме насочени към лятото и трафикът ни се изпълнява."

Очакванията на мениджъра за тази година са да има двуцифрен ръст във Варна и 12% ръст в Бургас.

Този растеж според него обаче е предизвикателство за летището във Варна, защото трябва да смени процедурите си, за да намали времето на обработка, но и нови търговски възможности. Пътниците вече могат да направят покупки в новите магазини на гейтовете в последния момент и то храна, която не присъства в този лоукост продукт.

Хеппе обясни, че през първата половина на тази година вече са отворени всички дестинации, които през миналата година са били отворени едва през второто тримесечието.

Хеппе отбеляза още, че се наблюдава рязък ръст на лоукост трафика, който преди не е съществувал. Той сподели, че концернът очаква спад на руския трафик през тази година в Бургас и Варна, който се надява да бъде компенсиран от други европейски и източноевропейски страни.

Изпълнителният директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" е категоричен, че годината ще е успешна за концерна и сподели, че компанията във Варна е сред най-добрите.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още