IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влезе в сила наредба за включване в механизма за лична помощ

Заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите могат да се подават и след септември

12:35 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Влезе в сила Наредбата за включване в механизма за лична помощ, съобщи Министерството на труда и социалната политика. С нея се определя редът за сключването, изменението и прекратяването на споразумението за предоставяне и ползване на лична помощ между ползвателя, асистента и доставчика, както и изпълнение на трудовите правоотношения при спазване на изискванията на трудовото законодателство.

По текстовете на наредбата човек с увреждане може да заяви предоставянето на механизма за лична помощ, уточняват от министерството на Бисер Петков.

Заявлението се подава лично или чрез упълномощено лице до кмета на общината по настоящ адрес. Човекът с увреждане може да избере асистент, който да го обслужва. Общината също да може да предложи асистент.

До края на 2020 г. право за включване в механизма за лична помощ имат: хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособностт; децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Реалното предоставяне на лична помощ за хората с увреждания ще започне от септември 2019 г. Заявления за включване в механизма за лична помощ могат да се подават и след тази дата, посочиха от социалното министерство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още