IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиците настояват да няма придружители на пациентите в линейките

Близките проявяват вербална и физическа агресия, влияят на лекарите, посочи д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ

11:20 | 04.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пациентите в линейките да не се придружават от близките си. За това настояват от Асоциацията на спешните медици в България. Искането идва на фона на оплакване от страна на спешен медик от Сливен, че бабата на 7-годишната Кристин му е попречила да си свърши работата си. Момичето почина след изнасилване и побой, а роднините му разказаха, че медикът е отказал да го наблюдава в линейката.

"Направихме две анкети между наши колеги. Внесохме следното предложение – при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките. Това не е място, на което трябва да има близки", обяви д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и са заплашвани. “Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един-единствен случай”, посочи д-р Кателиева.

Лекарката обясни, че придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, влияят на действията на екипа, проявяват вербална и физическа агресия, а освен това и няма място за тях.

"Никъде по света няма да видите придружител, качен отзад при парамедиците. Надявам се да бъдем чути и разбрани. Правим го, за да бъдем достатъчно полезни на пациентите", посочи д-р Кателиева.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
а наказания и затвор за бялата мафия, кога ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още