IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разписаха правила за антикорупционно поведение на държавните служители

Те са длъжни да придобиват и управляват имуществото си без да създават съмнение за злоупотреба със служебното си положение, пише в проект

15:53 | 04.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служителите в държавната администрация да придобиват и управляват имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното им положение. Това е записано в проект на постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

В глава "Лично поведение" на Кодекса се посочва, че служителите в държавната администрация придобиват и управляват имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното им положение, а в обществения си живот те нямат право да се възползват от служебното си положение или да използват правомощията си за извличане на лична облага. 

В специална глава на Кодекса са разписани правила за антикорупционно поведение на служителите в държавната администрация. Те не допускат поведение, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други неправомерни действия в държавната администрация.

Служителите в държавната администрация не допускат да бъдат поставени в икономическа зависимост, както и да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения, пише още в Кодекса. Те не могат да приемат подаръци или облаги за извършване на работа, която влиза в служебните им задължения, нито да извършват дейност извън тяхната компетентност. Служителите не приемат облага или обещание за облага, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения. Те не посредничат за получаване от другиго на облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба.

Въвеждат се и допълнителни задължения за служителите на ръководни длъжности, които трябва да проявяват отговорност към подчинените си, като подпомагат изпълнението на служебните им задължения и професионалното им развитие и да се отнасят към тях с уважение и при зачитане на личното им достойнство. Същевременно се забранява допускането на дискриминация или привилегироване от страна на ръководителите при назначаване, преместване или кариерно израстване на подчинените им служители.

В подзаконовия акт се въвежда защита за служителите, които са докладвали за установено от тях нарушение на Кодекса, както и механизми, гарантиращи неговото спазване - обучения и разяснителни кампании по приложението му.

При неспазване нормите на поведение на Кодекса служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

Предвижда се Кодексът да се прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт и за администрацията на органите на местното самоуправление, доколкото не е установено друго в специален закон или указ на президента, пише в доклад от вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още