IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Феникс Плевен“ е без разрешение за изгаряне на отпадъци

Проверки на РИОСВ – Плевен показват, че количествата съхранявани и третирани на площадката отпадъци на дружеството не надвишават разрешените количества

18:17 | 03.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

На фирма „Феникс Плевен“ ЕООД не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъци, нито на опасни и болнични отпадъци. За това съобщи Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Плевен.

От РИОСВ уточниха, че „Феникс Плевен” има издаден регистрационен документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците за извършване на дейности по третиране на неопасни отпадъци на площадка, която се намира в гр. Плевен, Индустриална зона, на територията на бившия завод МИР.

През миналата година РИОСВ – Плевен е извършило пет проверки за дейността на дружеството, като последните от тях са на 9 октомври, 28 ноември и на 19 декември съвместно с Икономическа полиция.

При проверките е констатирано изпълнение на заложените в регистрационния документ дейности по сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци. Констатирано е, че отпадъците се съхраняват в границите на площадката на дружеството, която е оградена, с пропусквателен пункт и положена трайна настилка. Обособени са участъци за съхранение на приетите отпадъци.

Количествата съхранявани и третирани на площадката отпадъци не надвишават разрешените количества в издадения от РИОСВ – Плевен регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на отпадъци. Сортирането на отпадъците се извършва в закрито помещение. Част от отпадъците са балирани, което ги предпазва от разпиляване при транспортиране, уточняват от фирмата.

За отпадъците са представени всички изискуеми по законодателство документи и се води съответната отчетност.

На площадката се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества, съгласно издадените разрешителни. Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се  влага като суровина за последваща обработка.

РИОСВ – Плевен е предоставила на компетентните органи цялата налична информация за дейността на дружеството и оказва съдействие за изясняване на случая. Повече информация може ще бъде предоставена след приключване на следствените действия. 

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов съобщи, че поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени. Коментарът му беше по повод акцията и открития боклук в Плевен. Премиерът поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за общите действия, свързани със съхранението на боклука  в Плевен.

„Сега, като тръгнат по тази заповед, ще стигнат до кой я е подписал, ще стигнат до високите етажи. Това е борба с корупцията“, посочи Борисов и напомни, че всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции.

"ТЕЦ-ът в Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци". Това съобщи пред БНР кметът на Плевен Георг Спартански във връзка с появили се спекулации, че откритите 9 хиляди тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в града, ще бъдат изгорени в ТЕЦ-а.

По думите му има второ невярно твърдение - че тези отпадъци се депонират в новото депо за преработка на твърди битови отпадъци, което обслужва Плевен и още пет общини от областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 4 години
САМО ФЕНИКС ПЛЕВЕН ЛИ?А КАК СТОИ ВЪПРОСА С РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ НА "СТОМАНА ИНДЪСТРИ" АД И РАБОТЕЩИЯТ В НЕГО Електрокстоманодобивен цех ??ВРЕМЕ Е ГОСПОДАТА от "Щрабаг АГ" които са собственици на "ДИО Перник" ЕООД да обяснят как експлоатират депото за производствени ОПАСНИ и неопасни отпадъци, находящо се в град Перник !!!!!В АВСТРИЯ ТАКА ЛИ ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ ДА РАБОТЯТ ПОД ПРИКРИТИЕ замъркявайки въздуха не само на Перник , но и на региона?!! От РИОСВ Перник е извършена проверка на Депо за опасни и неопасни индустриални отпадъци с оператор ДИО Перник ЕООД по изпълнение на условията на комплексното разрешително. При проверка е установено несъответствие по фактор Химикали, като на оператора е дадено предписание: да осигури на площадката информационни листове за безопасност на български език за инхибитор на твърдост и отложения; алкални и киселинни почистващи вещества и да уведоми писмено РИОСВ Перник. Извършено ли е предписанието на РИОСБ Перник!?За съжаление сме се превърнали в кофа за *** на цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още