IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Халаф: Ликвидирането на Солеймани е най-смелият акт на САЩ в последните 40 години

Това радикално променя конфликта между двте държави, твърди експертът

16:50 | 04.01.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението в Близкия изток ескалира с атаката срещу посолството на САЩ в Ирак, последвана от убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад. Според Мохамед Халаф, журналист и експерт по въпросите на региона, САЩ и Иран отдавна са във война.
 
„Само че досега тази война беше икономическа, след като президентът Доналд Тръмп реши да напусне ядрената сделка“, каза той в ефира на БНР.
 
„Санкциите на САЩ срещу Иран, блокирането на продажбите на ирански петрол задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава САЩ под различни форми“, подчерта той в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.  
Според него „ликвидирането на Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ“ и така правилата на играта между тях се променят радикално.
 
По-рано днес стана ясно, че тази нощ е имало нов въздушен удар по иракски милиции северно от Багдад, съобщава иракската държавна телевизия, като твърди, че зад атаките седи САЩ. Според  иракските „Сили за народна мобилизация“ при въздушните удари в района на лагера са убити шестима души, а трима са тежко ранени.
Оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ обаче заяви днес, че не е нанасяла никакви въздушни удари в района на лагера Таджи северно от Багдад, съобщава Ройтерс.
 
Вчера Доналд Тръмп заяви, че е наредил убийството на иранският топ генерал, за да спре войната, а не да започне такава. По думите му иранският военен командир е планирал сигурни атаки срещу американци 
Сюлеймани, който оглавяваше подразделение на елитните Революционни гвардейци в Иран, беше ключова фигура в иранската и близкоизточната политика. Той беше убит заедно със свой помощник при американски въздушен удар на летище в Багдад.
 
Смъртта му изостри вече голямото напрежение между Иран и САЩ и предизвика безпокойство от ответни действия от Иран.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 29 rate down comment 21
ing5rov
преди 4 години
и кой ги създаде тия "религиозните фанатици" , кой се би четири години в Сирия с тях ... що тъй , преди арабските пролети , светът не беше чувал за фанатици освен в Саудитска Арабия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 13
bgMan
преди 4 години
А те щото в Иран, Ирак, Сирия, Либия, Ливан и в Сомалия не страдат стотици милиони невинни граждани заради религиозните фанатици, нали? Сичко е либофф и реки от мед и масло в образцовата религиозна диктатура.Евала на русия китеник, както го наричаш, че най-сетне започна да им набива малко канчетата защото бяха тръгнали да изнасят ирански ракети в огромни количества из по-голямата част от арабския полуостров за да ги пускат от чужди територии когато си поискат. Както беше атаката срещу Арамко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 20
ing5rov
преди 4 години
що бе , пак ли ше си гърмят някой небостъргач ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 36
Ivel
преди 4 години
Май ще им пушат и падат пак високите блокчета в Ню Йорка скоро, натам отиват нещата, Ще страдат невинни хора заради русия китеник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 21
дядя Bова
преди 4 години
Товарищ дядя Вова, темы с генералом Солеймани важны для нашей организации. Ваше компетентное мнение всегда должно присутствовать. Вы можете подчеркнуть в финале комментариев и отличную совместную работу российского и иранского военно-промышленного комплекса. По вашему выбору вы можете перечислить любое без аналоговое достижение прогрессивной инженерной мысли, такое как Сармат, Авангард, Кинжал и так далее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 21
ing5rov
преди 4 години
я да ни светнеш де са тия комунисти , освен в главата ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 28
penman
преди 4 години
На болните комунистически мозъци им се иска такъв сценарии. Както казваше покойния проф. Димитров комунизма и исляма са идеологии за завземане на властта. Оттук явно са симпатиите на *** към ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 29
kane
преди 4 години
Всеки един републикански президент е водел войни, за да бъде преизбран като държи "в страх" електоратаКогато има страх, несигурност и "проблем" шанса да гласуват втори мандат на човека, който е вече в процес на "решаване" на проблема е много по-голямТова е чисто психологически ход, тактически от страна на републиканците с цел печелене на изборите в края на годината. Те знаят че с тоя кандидат и с тая икономика само няма да стане, трябват им още неща за да успеят. Този удар е само парче в цялостната им политика, кото в момента е още по ориплетена със 51 им азиатки щат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 27
ing5rov
преди 4 години
мда , нобеловият лауреат бая арабски пролети спретна , сега обаче "иранската" определено ще завърши много зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 41
penman
преди 4 години
Халаф е 100% прав! Чалмарите трябваше много отдавна да бъдат ударени, на предишния президент бе страхливец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още