IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КПКОНПИ извади 300 тома доказателства за отнемане на имуществото на Баневи

Исковите молби, внесени в Окръжен съд - Бургас срещу Николай и Евгения Баневи са за отнемане на имоти и ценности за над 140,523 млн. лева

15:17 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;КПКОНПИ</em></p>

Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) предяви искове за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на стойност близо 140,524 млн. лева.

Комисията е взе решението на заседание на 29 януари 2020 г., а исковите молби вече са внесени в Окръжен съд-Бургас, като са приложени писмени доказателства от над 300 тома, съобщи пресцентърът на КПКОНПИ.

Комисията претендира за отнемане на недвижими имоти по цялото Черноморие (къмпинг „Черноморец“, къмпинг „Каваците“, къмпинг „Златната рибка“ и др.), моторна яхта, акции и дялове от търговски дружества, както и множество движими вещи, сред които златни накити и скъпоценни камъни.

Investor.bg припомня, че бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха задържани във френския град Ница на 26 октомври миналата година. "Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация", коментира тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговия фалит. Част от източването, според прокурора, са действия, свързани с укриване на документи.

Данните за това как е източвано предприятието са от свидетелски показания. Има доказателства и за докарване до фалит на "Елма" Троян, което, също като "Полимери", е било нарязано за скраб и след това продаден на КТБ през 2012 г.

При обиск в дома на сем. Баневи, освен ценности, бяха открити документи за собственост на дружества в офшорни зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още