IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява защо горивата не поевтиняха с повече заради срива на петролните цени

Антимонополният орган се самосезира по сигнал на прокуратурата

17:34 | 16.04.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията, става ясно от решение на Комисията, публикувано днес.

Проверката ще обхване „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“ и „Трейднет Варна. 

Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%). Към писмото на Върховна административна прокуратура е приложен и сигнал от гражданин, в който се твърди, че се извършва спекула с цените на дребно на горивата в страната, предвид понижението на цените на суровия нефт на световния пазар.

Към сигнала са приложени анализи от Агенция „Митници” за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги: „Лукойл”, „Петрол”, „Шел”, „Еко”, ОМВ, „Круиз”, „Ромпетрол”, „VM Petrolium” и „Газпром”. Представени са данни и относно средните цени на горивата, освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на  Агенция „Митници” спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.).

На база представените общи усреднени данни Комисията е съпоставила на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари, посочва се в решението на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
На ''антимонополния орган " му е през показалката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
Това вече сме го гледали и не верваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
andy
преди 3 години
Да се обзаложим ли, че КЗК няма да открие нередности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още