С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.
Той посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е „100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19“.
Така от бранша коментираха как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по четири души максимум на маса. Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение.
„При отваряне на около 30% от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира Атанас Димитров. - Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30% от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец.“
Той смята, че при свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, защото това би било „равносилно на убийство“.
Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.
„Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза“, заяви още Атанас Димитров.
Той посочи, че това е психоза. „Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от тях сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси.
Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.
Според представителя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация картовата система за разплащания е по-развита в други страни. Той обаче отчете, че в настоящия момент много заведения в България не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети.
Атанас Димитров апелира за намаляване на ДДС в туризма.
Днес браншовата асоциация на ресторантьорите се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова и я запозна с исканията си, съобщи БНТ. Едно от тях е да се намали разстоянието между масите.
От бранша настояват за мерки от страна на държавата, които да влязат в действие. Ангелкова се е ангажирала да съгласува исканията с другите министерства.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа