IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 56% от българите виждат в коронавируса „просто силен грип“

Две трети от анкетираните преди месец и половина смятаха, че мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, сега така мислят 55%

14:21 | 05.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпаднат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго, но 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят.

Доверие към правителството

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството след първоначалния отскок.

Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55% - в настоящата ситуация с коронавуриса. Така, ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.

Спад на доходите и ръст на безработните

Тревогата за доходите остава висока, но като че ли вече не расте толкова интензивно, както в началото на кризата. Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

Предстои да загубя работа сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните - от началото на кризата те са се увеличили с близо 280 хиляди души и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число в процентно изражение, показват калкулациите от сондажите досега.

Ефективност на мерките

Мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като незадоволителни. Общо 46% от участниците в проучването ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят.

Запознатостта едва ли е особено висока, но се вижда, че поне засега властта не успява да убеди обществото в ефективността на своите икономически действия, смятат социолозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
По точно, около 150 пъти по силен Грип. Ако се съди по % мъртви. И с по тежки последици за цял живот на късметлиите оцелели, като задух, дупки в белите дробове и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
От страх си поръчах по Фейсбук един костюм с надпис: News Front...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
еее как бе ти па, нали заразата мноо ужасна, трупове по улиците, заразени х500 пестин човека на минута ммм майкката си еббало, кво говориш ти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mangalistan
преди 3 години
Да стоиш здрав под карантина защото има грип не е медицинска мярка а политически експеримент.Оруел ряпа да яде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още