IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво включват новите извънредни мерки в сила до 14 юни?

Дистанционна работа при възможност, дистанция между посетителите, дезинфектанти, забрана за посещаването на увеселителни места и игрални зали...

12:40 | 14.05.20 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заповед № 264 регламенетира задължителната изолация, лечението и спазването на мерки, свързани с карантина. За разлика от другите три разпоредби тук предписанията са безсрочни и са в сила до изричната им отмяна.

Задължителна изолация в болнични условия ще се прилага при пациенти над 60 г., с придружаващи хронични заболявания - независимо от формата на протичане на заболяването. Лицата с тежко протичане на болестта задължително постъпват в болница.

Това важи и за хората, при които няма възможност за изолация и лечение в домашни условия.

Изолация в домашни условия за 28 дни се предприема при положителен лабораторен тест COVID-19, считано от датата на теста. На такава изолация подлежат безсимптомните носители на вируса и хората с леки оплаквания без хронични заболявания. Срокът може да се удължи, ако след изтичането му пациентът все още е с положителен тест. При домашна изолация лицето е длъжно да не напуска мястото, на което е посочило, че ще пребивава за времето на карантината.

Посочват се детайли и за налагането на карантина за контактните лица. Записани са и инструкции за хигиенните мерки при домашна изолация.

Заповед № 265 се отнася до временната забрана за влизане в страната за периода 14 май-14 юни.

За посочения период се забранява за влизането в България на чужденци, независимо от гражданството им през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен, автомобилен транспорт. Изключение се прави за тези, които пребивават постоянно или дългоросчно у нас и за техните семейства. Същото важи и за лица, пътуващи по хуманитарни причини.

Изключения се допускат за няколко специфични категории, свързани със служебните им задължения: чуждестранни официални лица, медицински специалисти, научни и социални работници, сезонни работници в земеделието и туризма, служители от транспорта, погранични работници, заетите с медицински доставки и граждани на ЕС, ангажирани с критичната инфраструктура и значими икономически проекти - с удостоверение от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност.

Изключение се прави при транзитно преминаване, но при ясно регламентирани условия – предварително да са информирали дипломатическо или консулско представителство, акредитирано в България, съгласуване на транзита с МВР.

Всички лица, които влизат в България, се поставят под карантина за 14 дни в дома или на друго място за настаняване, предваритебно посочено от лицето.

Карантината няма да се прилага за пограничните работници и лицата, които доставят лекарства, медицинска апаратури, медицински изделия, лични предпазни средства. Те обаче ще са длъжни да представят съответните документи, които са подробно описани.

Подробно са разписани условията за българските и чуждите граждани, които са водачи на автобуси от международен превоз, както и за водачите на тежкотоварни автомобили. Има конкретни указания и за екипажите на самолетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
Търговски закон:Чл. 222. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Общо събрание се провежда най-малко веднъж годишно в седалището на дружеството, освен ако в устава е предвидено друго място на територията на Република България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
За какво ти е някакъв ненадежден имунитет? Ще има ваксини скоро, по 20-30 долара бройката. За африканчетата безплатно. Бомба, спринцовка, бомба, спринцовка и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Няма да се косиш. Кака Криси в момента зарежда голямата базука с мастило. За около 2 трилиона. Скоро ще почне здравото пуцане. За всички ще има. За някои повече, но и за фитнес ще останат. Само макаронаджиите и жабарите да не отнесат всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Ако живееш в 19-ти век, наистина няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
"Забранени са организирани събирания на групи над 10 души."Искам да попитам как да се проведе общо събрание на дружество с повече от 10 акционери? А на всичките НПОта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не беше към Лъчо, имате бъг в сайта, ако си натиснал отговор на коментар, но решиш да напишеш нов, въпреки това го счита за отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не съм лекар, но как ще се изгради имунитет, като си стоим вкъщи? Вирусът няма да изчезне магически лятото, в по-топли страни, си го има. Не е ли по-добре тия ограничения, да останат само за по-възрастните и постепенно да се пускат да работят заведения/хотели/фитнеси/магазини, дори на 50%, пак е по-добре от нищо. Защото в момента много от нас, си стоят вкъщи, като излизат само до магазина/работа (евентуално), докато по улицата е пълно с възрастни хора, които си обикалят безцелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Лъчо
преди 3 години
Нищо не споменават за затворените бизнеси вече 3 месец. С какво ще им се помогне. Това са стотици Фитнеси, дискотеки и барове, зали за спорт, огромни търговски центрове със стотици магазини вътре и хиляди души персонал, които в момента е или неплатен или на борсата, а обектите са или вече фалирали или пред фалит( разходите, такси, застраховки а в някой дори и наемите си вървят ). За тях никой не мисли. Съгласен съм, че са рискови и там много трудно ще се спазва дистанцията, но в такъв случай трябва да се компенсират и то безвъзмездно със суми покриващи поне разходите. Не говоря за раздаване пари безразборно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
При изброените мерки,бизнесите които трябва да се съобразяват с тях са обречени,защото не могат да бъдат рентабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още