IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да допринесе за новата ракетна система на ЕС?

MBDA е предложил на страната ни да се включи във военноморската част на тази технология

18:15 | 21.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: getty</em></p>

Снимка: getty

България може да участва в проекта на Европейския съюз (ЕС) за разработване на нова ракетна система, като допринесе със своята военноморската експертиза. Страната ни ще трябва да привлече и българската индустрия. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Проектът за разработването на технологии за изстрелване на ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS) е последният одобрен от ЕС. Проектът ще бъде координиран от MBDA, водещ европейски производител на ракети и ракетни системи. MBDA е предложил на България да се включи във военноморската част на тази технология. В момента се водят разговори с Висшето военноморското училище. След това трябва одобрение от Министерството на отбраната и да се подпише меморандум”. 

Божилов обясни, че идеята на ЕС е не създаване на обща европейска армия, а развиване на ключови военни способности.  

Той каза още, че има общо 47 програми за развитие в областта на отбраната в ЕС и идеята е да се създаде връзка между отбраната, бизнеса и науката. 

“България не трябва да изостава и да внедри всички най-нови технологии като 5G мрежи, интернет на нещата, големи данни. Проектът на ЕС цели всичко да е в обща мрежа -дронове, танкове и т.н. - за да имаме пълна визия какво става на бойното поле и да имаме предимство, пред който и да е противник”. 

По думите му ЕК залага на регионалното сътрудничество.  

“Трябва да си сътрудничим с Румъния, Гърция и други съседни страни и така да обединим усилия. Не само че се насърчава това, но и се дава приоритет при финансиране на проекти”.  

Той посочи, че всички ключови държави като САЩ, Израел, Китай и Русия вървят в посока внедряване на най-новите технологии в отбраната.  

“Европа не може да си позволи да изостане от тези тенденции. Тя трябва да е глобален играч и да защитава своите интереси, където е необходимо. Рисковете стават все по-разнообразни, терористични организации имат достъп до най-новите технологии. Части от Европа са в рисковите области”. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Sandy
преди 3 години
С далавери, кражби и продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още