IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва данъчната кампания за доходите на физическите лица

От НАП очакват дигиталната инерция от 2020 г. да се запази и през тази година

11:41 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес започва подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица по електронен път и в офисите на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден, напомнят от приходната администрация.

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. 

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Темата коментира в ефира на БНР говорителят на Националната агенция за преходите Росен Бъчваров. Той подчерта, че се очаква дигиталната инерция от 2020 година, „която се оказа драматично по-дигитална от преди“, да се запази.

„Миналата година над 90% от гражданите ползваха предварително попълнената декларация или електронно подаване на формулярите“, каза Бъчваров. С данъчната декларация догодина ще можем да ползваме и облекчения за извършени ремонти в дома, като допустимите разходи за тези дейности ще се доказват с фактура, уточни Бъчваров.

През миналата година не е била отчетена динамика във възстановяването на здравно-осигурителните права спрямо 2019 година, допълни говорителят на НАП. „Делът на здравноосигурените не се е изменил чувствително.“

Покрай пандемията рязко нарасна делът на онлайн пазаруването, както и на безкасовите разплащания, отбеляза Росен Бъчваров и припомни, че законодателят е прeдвидил облекчение за онези, които се разплащат с 80% и повече от разполагаемия си доход по банков път.

„Обречени сме делът на банковите транзакции и на картовите плащания да расте и облекчението да става все по-популярно“, каза още Росен Бъчваров.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още