IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делойт: 35% от българските компании ще разчитат на банкови кредити тази година

Около 38% от фирмите очакват ръстът на БВП на България да не надхвърли 0,5%, става ясно от проучване

11:39 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вътрешното финансиране и банковите заеми остават основни източници на финансиране за компаниите. Конкретно за България 43% от участниците в проучване посочват, че ще разчитат на вътрешно финансиране, а 35% - на банкови кредити. Това става ясно от нов доклад* на Делойт за нагласите на финансовите директори.

Финансовите директори от общо 17 държави, участвали в проучването, ще продължат да разглеждат вътрешното финансиране (49%) и банковите заеми (43%) като жизнеспособни източници на финансиране за техните организации. От одиторската компания акцентират, че нито един източник на финансиране не е оценен като „привлекателен“ с мнозинство от респондентите, но пък и нито един от изброените източници на финансиране не е определен и като „непривлекателен“ от над 30% от анкетираните. Корпоративният дълг (47%) и собственият капитал (53%) имат най-висок процент на „неутрални“ отговори.

Според Делойт продължаващата несигурност около пандемията оказва силно влияние върху оптимизма или притесненията на мениджърите за предстоящата година.

Въпреки че притесненията на финансовите специалисти все още нарастват, има и области, които се характеризират с известна стабилност и оптимизъм.

Според доклада 62% от участвалите в проучването очакват индексът на потребителските цени (CPI) да се увеличи тази година. По-голямата част от финансовите директори очакват броят на служителите в техните компании да остане непроменен (44%) или да се увеличи (28%) през 2021 г. Очакванията са също за допълнително увеличение на разходите в повечето от изследваните категории.

д2 д2

„Както при миналогодишното издание, в редица от получените отговори виждаме как несигурността около пандемията продължава да формира начина, по който финансовите директори планират дейностите на компаниите им през  предстоящата година. Това обаче не оказва сериозно влияние върху индекса на доверие на финансовите директори (CFO Confidence Index), който в момента е 10% в сравнение с 9% за миналата година. Въпреки че той все още е далеч от резултатите от нашите предходни издания, това е очаквано, тъй като и през 2021 г. ще бъдем изправени пред продължаваща непредсказуемост“, коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България, цитирана в прессъобщение от компанията.

По думите ѝ финансовите директори отново обръщат фокуса навътре – съсредоточават се основно върху своите организации заради икономическата нестабилност. Това обяснява и техните отговори, че намаляването на разходите и подобряване на организацията на работата на компаниите са едни от основните им приоритети. „Но едновременно с това една част от финансовите директори обмислят и разширяване чрез придобиване като от ключовите стратегии, върху които ще се фокусират през тази година", казва още Пенева.

Други важен акцент от доклада е, че бавният растеж на БВП продължава. По-конкретно за България най-голям процент от участниците в проучването (38%) очакват ръстът на БВП да не надхвърли 0,5%. Средният очакван ръст на БВП (общо за цялото проучване) за 2021 г. е само 0,25%, в сравнение с 2% през 2020 г. и 2,3% през 2019 г. Наблюдава се обаче увеличение от 7 пункта при финансовите директори, които очакват БВП да нарасне с повече от 3,5%. През 2021 г. 26% очакват БВП да надвиши 2,5% (в сравнение с 30% през 2020 г.). 60% от анкетираните прогнозират, че БВП ще бъде не по-висок от 1,5%, в сравнение с 37%, споделящи същата оценка за 2020 г. 

д1 д1

Финансовите перспективи носят необходимия оптимизъм

Когато ги питат за техните усещания относно финансовите перспективи през следващата година, финансовите директори изглеждат по-оптимистични, посочват от Делойт. Това всъщност е най-високото ниво на оптимизъм, което се наблюдава през последните четири години, уточняват от компанията. Тази година 47% от анкетираните се чувстват по-оптимистично настроени за своите финансови перспективи, като финансовите директори от ЕС (48%) и еврозоната (45%) отразяват подобни нива на оптимизъм.

Отговорите на българските финансови директори се доближават до средните за региона, като 43% от участниците споделят оптимистичните нагласи на своите колеги от останалите европейски държави.

Притесненията са свързани с намаляването на вътрешното и чуждестранното търсене

Основна грижа за финансовите директори тази година е намаляването както на чуждестранното (40%), така и на вътрешното (52%) търсене. Това е голям скок от миналата година, когато намаляването на външното и вътрешното търсене бяха съответно 26% и 27%. Въпреки това се наблюдава, че загрижеността около недостига на квалифицирани работници спада до 33%, което е с 16 пункта по-малко от миналата година.

Отново се очаква ръст на безработицата

В сравнение с последното издание от 2020 г. финансовите директори сега изразяват по-голямо безпокойство относно нивата на безработица. С 32 процентни пункта повече участници в проучването очакват нарастване на безработицата през следващата година. В България 68% от участвалите в проучването считат, че безработицата ще се увеличи.

*Този годишен въпросник проследява най-новите нагласи и действия на финансови директори – представители на най-големите и влиятелни компании в региона на Централна Европа. Констатациите в доклада представляват становищата на 590 финансови директори, базирани в 17 страни от региона: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна. Дванадесет от тях бяха обхванати в миналогодишния доклад, а пет страни се присъединиха към проекта през тази година. В България отговори са дали 37 финансови директори от компании в разнородни сектори. Проучването е проведено между ноември и декември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още